ciąg geometryczny
misia: Proszę o pomoc

..
uzasadnij ze ciąg (a
n)jest ciągiem geometrycznym gdy jego wzór na n−ty wyraz ma postać:
a
n=4
n+1−4
n−1.....jakoś gubię się w tych obliczeniach
20 sie 11:19
Trivial:
| | 7 | |
an = 4n+1 − 4n−1 = 4n−1(42 − 1) = 4n−1*(8−1) = 7*4n−1 = |
| *4n = a1*qn. |
| | 4 | |
20 sie 11:23
Trivial: Tyle, że 42 = 16. lol.
20 sie 11:24
Vax: 
a
n+1 = 4
n*15 , a
n = 4
n−1 * 15:
| an+1 | | 4n * 15 | |
| = |
| = 4, iloraz jest stały czyli ciąg jest |
| an | | 4n−1 * 15 | |
geometryczny.
20 sie 11:26
asia: ...ale dlaczego 4n+1−4n−1=4n−1(42−1)?
20 sie 12:12
misia: no,właśnie?
20 sie 12:28
Trivial: Wymnóż i zobacz dlaczego.
20 sie 12:29
20 sie 12:33
Trivial: i co można z tym zrobić dalej?...
20 sie 12:38
misia: ..no właśnie tego nie wiem
20 sie 12:48
Trivial:
Co wiesz o prawach działań na potęgach?
Mając xa*xb potęgi ... (co robimy?)
20 sie 12:50
misia: xa+b
20 sie 12:51
Trivial:
x = 4
a = n
b = 1
4
n*4 = ?
20 sie 12:54
misia: 4n+1...,ale wracamy do punktu wyjścia...
20 sie 12:56
Trivial: Pytanie było, skąd to się wzięło. Stąd się to wzięło.
20 sie 12:56
misia: ale skąd to( 42−1)?
20 sie 13:05
Trivial: 4n−1 wyłączone przed nawias.
20 sie 13:07
Trivial:
4n+1 = 4n−1*42
20 sie 13:08
misia: 

4
n−1*4
2=4
2*(n−1)=4
2n−2..a jak Ci wyszło 4
n+1?nic nie kumam...ehhhh....
20 sie 13:21
Vax: Ogólnie an * am ≠ an*m
20 sie 13:23
Trivial:
4
n−1*4
2 = 4
n−1+2 = 4
n+1 z praw, które sama napisałaś wyżej.
20 sie 13:23
misia: ajjjjj....

.....dzęki,już kumam...
20 sie 13:26