..
Karolina: doprowadź do najprostszej postaci :
| | 1 | |
( |
| a0,25+a0,75)2−a1,5(1+a−0,5)= |
| | 2 | |
w pierwszym nawiasie zastosować wzór skróconego mnożenia, czy najpierw to co w środku
uporządkować a później do kwadratu?
| | 1 | |
jeżeli tak to jak mam tam w nawiasach ( |
| a0,25+a0,75)2 i chcę zastosować wzór |
| | 2 | |
| | 1 | |
skróconego mnożenia to jak podnosze to wyrażenie |
| a0,25 do kwadratu to by było |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| a0,25)2 = |
| a 0,5 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
czy( |
| a0,25)2= |
| a 0,5  |
| | 2 | | 2 | |
20 sie 01:10
Karolina: oczywiście warunek dla a>0
20 sie 01:15
Karolina: dobra dałam sobie radę wyszło jak w odpowiedziach .
20 sie 01:18