Rozłóż wielomian na czynniki
Luki: Rozłóż wielomian 2x4−32 na czynniki wykorzystując wzory skróconego mnożenia i podaj
pierwiastki tego wielomianu.
Mam może skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia: (a−b)(a+b) ? Czy też ze wzoru na sześcian?
Wiem, że 32=25
20 sie 00:55
Gustlik: Wzór (a−b)(a+b) dwa razy:
2x4−32=2(x4−16)=2(x2−4)(x2+4)=2(x−2)(x+2)(x2+4)
Pierwiastki: przyrównujesz każdy nawias do 0 i otrzymujesz:
x=2, x=−2, x2=−4 − ten ostatni odpada, bo x2 nie może być ujemne
Odp:
x=2, x=−2
20 sie 00:58