zadanie z parametrem
dar3k: dla jakiego parametru m równanie |x-2|= 2m+1
a) ma jedno rozwiązanie
b) ma dwa rozwiązania
4 mar 20:10
dar3k: prosze o pomoc.....
4 mar 21:55
dar3k: prosze o pomoc.....
4 mar 21:55
Tom:
a) dla 2m +1 = 0
to m= - 1/2
b) 2m +1 >0
m > - 1/2
c) dla m+1 <0 --- sprzeczne
m < -1/2
4 mar 21:59
Mickej: narysuj sobie wykres |x-2| na bank umiesz

ale pewnie nie bardzo wiesz jak to załatwić z tym parametrem chodzi o to ze musisz z
wykresu odczytać lub z wyliczeń kiedy jest taki punkt przez ktory mogła by przechodzić
sobie prosta i przecinała by sie z wykresem tyle razy ile ma być rozwiązań mowie
oczywiście o prostej równoległej do osi OX w tym przypadku miał bys tak rozwiązania

a) z wykresu zobaczysz ze 1 rozwiązanie będzie dla
2m+1=0 czyli
m=1\2
b) dwa rozwiązania dla
2m+1>0
m>1\2
4 mar 22:00
Mickej: a no minusy
4 mar 22:00
4 mar 22:01
dar3k: dzięki za pomoc
4 mar 22:27
dar3k: ale są dwie różne odpowiedzi to która jest dobra?
4 mar 22:29
Mickej: obie tylko przy moich daj sobie - bo nie zmieniłem znaku przy przenoszeniu na drugą
strone
4 mar 22:31