spr
radzio2019: czy to jest dobrze?
2. dla jakich wartosci parametru m równanie x2+(m-5)x+(m2+m+1/4)=0 ma dwa pierwiastki
jednakowych znakow.
rozwiazanie:
1
x
2+(m-5)x+(m
2+m + ---)=0
4
Δ≥0
x
1*x
2>0
1
Δ=(m-5)
2-4(m
2+ m + ---)
4
m
2-10m+25-4m
2-4m-1≥0
-3m
2-14m+24≥o
4
-3(m- ---)(m+6)≥0
3
4
m∈<-6, --->
3
c
--->0
a
1
m
2+m+--->0
4
1
(m+---)
2>0
2
1
m∈R-[- --]
2
1 1 4
odp: m∈<-6,- -- ) U (---, --->
2 2 3
4 mar 20:01
radzio2019: zrobiłem ale nie wiem czy dobrze i chciałbym sie upewnic
4 mar 20:05
mlody: Jak na moje dobrze tylko nie zapomnij o zalozeniach ze na poczatku m≠5 i m2+m+1/4≠0
4 mar 20:19
Bogdan:
Dobrze, ale wypadałoby zapisać założenia na początku, czyli:
1. Δ ≥ 0
2. c/a > 0
4 mar 20:19