miejsce zerowe funkcji
pałka: zadanie 1. wyznacz miejsca zerowe funkcji ( o ile istnieją)
a) 2
y= --- x - 2, x∈ R
3
b) 2
y= --- x - 2, x∈ (3 +∞)
3
c) 1 9
y=-- x2 - --- , x∈( 1,+∞)
2 2
d) 1 9
y= ---- x2 - ---, x∈ < - 2, 2 >
2 2
e) y= √x - 1, x∈< 1,+∞)
f) 1
y= --- , x∈R\ {0}
x
zad.2 oblicz miejsca zerpowe funkcji ( o ile istnieją)
A) 2
y= ---- x - 3
3
-------------
x2 - 16
b) - √2 x + 2 √2
y= -----------------------
( x - 2) ( x + 3)
c) (x-1) ( x + 3 )
y=------------------------
x2 - 9
1
d) x - -----
2
---------------1
x2 + ------
2
e) y= ( 2 x - 6 ) ( x + 3)
------------------------
x2 + 9
1
f) y= -------- x2 + x + 1
4
----------------------------
x2 - 4
4 mar 19:54
mlody: 1) poprostu z y podstawiasz 0wiec w a) masz tak 0=2/3x-2 czylix=3 w b)nie ma c)0=x2-9⇒
x=3 lub x=-3 wiec rozwiazaniem jest tylko 3 bo nalezy do dziedziny.d)nie ma e)
rozpatrujesz 2 przypadki dla rownania 0=|x-1| i wychodzi ze x=1 lub x=-1 wiec odp to
tylko x=1 f)nie ma bo to hiperbola
4 mar 20:03
mlody: 2) a) 0=(2/3x-3)(x2-16)
2/3x-3=0
x=4,5
x2-16=0⇒x1=4 , x2=-4
b)0=(-√2x+2√2)(x-2)(x+3)
-√2=-2√2
x=2 z drugie nawiasu to samo a z trzeciego x=-3
c) ta sama zasada co wyzej i wychodzi ze x=1 ,x1=-3,x2=3
d)nie ma bo nie istnieje √-1/2
e)tak jak wczesniej i x=3,x=-3
f)masz ze Δ=0 a x=-2 z dolu dojdzie ci jeszcze ze x=2
4 mar 20:13
mlody: Chyba dasz rade to sobie ladniej napisac.
4 mar 20:13