Okrąg wpisany w trójkąt - Pole trójkąta
baśka: witajcie, mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy r, a jeden z kątów ostrych ma
miarę alpha . Wyznacz pole tego trójkąta.
dziękuje za pomoc.
4 mar 19:53
Bogdan:
r - promień okręgu wpisanego,
a, b - przyprostokątne,
c - przeciwprostokatna,
2r = a + b - c => a + b = 2r + c
a/c = sinα, a = csinα
b/c = cosα, b = ccosα
2r = csinα + bcosα - c => 2r = c(sinα + cosα - 1) => c = 2r / (sinα + cosα - 1)
Pole trójkąta P = (1/2) * (a + b + c) * r
P = (1/2) * (2r + c + c) * r
P = (r + c) * r
Wstaw w miejsce c wyrażenie 2r / (sinα + cosα - 1) i doprowadź do najprostszej postaci.
4 mar 20:12
baśka: nie rozumiem tego:
a = csinα
b = ccosα
4 mar 20:46
Bogdan:
No to łopatologicznie:
Jeśli 6 / 3 = 2 to 6 = 3 * 2
Analogicznie: a / c = sinα to a = c * sinα czyli a = csinα
oraz b / c = cosα to b = c * cosα czyli b = ccosα
Posmutniałem, chyba schodzę na psy tłumacząc takie działania.
4 mar 21:41