Obliczanie długości na podstawie tw. pitagorasa
budyń: a) oblicz długość przekątnej kwadratu o obwodzie równym 2√6
b) oblicz obwód kwadratu o przekątnej równej 1
Z góry dzięki za rozwiązanie i w miare zrozumiałe wytłumaczenie. ; )
18 sie 19:52
rumpek:
a)
L = 4a, a − krawędź kwadratu (wszystkie są równe xD)
2
√6 = 4a / : 4
Jak mamy już obliczoną krawędź to liczymy przekątną która ma wzór a
√2, czyli:
| √6 | | √12 | |
| * √2 = |
| Jak się nie pomyliłem to właśnie tak będzie. Wzór na przekątną |
| 2 | | 2 | |
znamy z samego twierdzenia Pitagorasa:
a
2 + a
2 = x
2, gdzie x − przekątna
2a
2 = x
2
x =
√2a
To dowód, oblicze jeszcze twierdzeniem Pitagorasa:
| | √12 | | √12 | |
x = |
| v x = − |
| ∉R+ |
| | 2 | | 2 | |
(przekątna nie może być ujemna, a muszę rozpatrzyć też ujemny przypadek bo to x
2)
18 sie 20:15
oax: a)L=2
√6
| | 2√6 | | √6 | |
L=4a ⇒ 2√6=4a ⇒ |
| =a ⇒ |
| =a |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
b)d=1d=a√2 ⇒ 1=a√2 ⇒ |
| = a ⇒ |
| =a |
| | √2 | | 2 | |
L=4a
Nie rozumiesz czegoś to pisz

.
18 sie 20:15
oax: W a zapomniałem o przekątnej, skorzystaj z tego co zrobił rumpek

.
18 sie 20:15
Eta:
Co tu jest do tłumaczenia?
a) d=a
√2
| | √6 | |
Ob=4a => 4a=2√6 to: a= |
| |
| | 2 | |
| | √6 | | √12 | | √4*3 | | 2√3 | |
czyli d= |
| *√2= |
| = |
| = |
| = √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) d=a
√2
Ob=4a =2
√2
18 sie 20:20