Trojkat prostokatny o przyprostokatnych 6cm i 8cm.Obraca sie wokol prostej zawie
studentka: WAZNE!PROSZE O POMOC,.Trojkat prostokatny o przyprostokatnych 6cm i 8cm.Obraca sie wokol
prostej zawierajacej dluzsza pezyprostokatna .Oblicz objetosc i pole powierzchni otrzymanej
bryly.
18 sie 19:17
xXx:

6
2+8
2=c
2 ⇒ c=10
P
c=6π(6+10)
18 sie 20:21
oax:

studentka i takie zadanie

W tym zadaniu należy rozważyć dwa przypadki:
a)1 rysunek
b)2 rysunek
Najpierw pierwszy,
Obracając powstaje nam stożek o d=16, z tego liczymy r=8. Nasze H=6, a l liczymy z Tw.
Pitagorasa:
6
2 + 8
2 = l^
36+64=l
2
100=l
2
10=l
Teraz mając wszystkie dane wystarczy podstawić pod wzory:
Pc=πr
+ πrl. Spróbuj sama zrobić, a następnie drugi przypadek.
18 sie 20:24
oax: Obróć drugi rysunek o 90 stopni w lewo, żeby widzieć różnice

.
18 sie 20:24
xXx: "Obraca sie wokol prostej zawierajacej dluzsza przyprostokatna"
18 sie 20:29
oax: Fakt, bez różnicy. Pomyłka.
18 sie 20:55
studentka: czy wynik to 96π cm2

18 sie 21:57
studentka: dziekujr bardzo xxx i oax
18 sie 22:06
sushi_ gg6397228:
a do czego jest ten wynik−−> do objetosci czy pola
18 sie 22:08
Eta:
V= 96π cm3
Pc=πr2+πrl ............. oax błędnie podał wzór
Pc= 96π cm2
18 sie 22:12
studentka: pc=96π cm2, a v=96π cm3 tak ?
18 sie 22:15
Eta:
dokładnie tak
18 sie 22:21
studentka: Dziekuje Eta
18 sie 22:28