matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz długość odcinka x
budyń:
http://zapodaj.net/images/12750d1a623e.png
Wybaczcie że rysunki w linku, ale podczas rysowania na stronie strasznie wieszał mi się internet. −.−
18 sie 18:59
xXx:
błąd przy otwieraniu obrazka
18 sie 20:26
budyń:
http://i54.tinypic.com/2n24eh5.png
A teraz? ; )
19 sie 17:27
Vax:
8
12
2
1) Twierdzenie Talesa:
=
=
⇔ 2x = 24 ⇔ x = 12
x
18
3
x
x+6
2) |EB| = |AB| − |AE| = 12−8 = 4 i z podobieństwa EFB oraz DFC:
=
⇔ 12x =
4
12
4x+24 ⇔ 8x = 24 ⇔ x=3
19 sie 17:33
budyń:
Wielkie dzięki. ; )
19 sie 18:14