PROblem
TOmek:

Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |2
x−4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k
2
w zależności od wartości parametru k.
−−−−−−−−−−−−−
pierw musze się zastanowić jak będzie wygląda ta funkcja: czy mój powyzszy rysunek to prawda?
1 f(x)=2
x
2 f(x)=|2
x−4|
3 f(x)=|2
x−4|+1
dobrze ogarnąłem wykres ?
18 sie 17:45
Jack:
dobrze
18 sie 18:04
Jack:
na ostatnim wykresie (tym zielonym) zasugerowałeś (o ile dobrze rozumiem), że granica przy x→−∞
będzie równa 4 (tzn. część wykresu z lewej strony będzie dążyła do 4) − to popraw. Wpłynie to
na liczbę rozwiązań dla k przy f(x)=k2.
18 sie 18:13
TOmek:

y=k
2
y=1
2=1
y=2
2=4
y=3
2=9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=k
2
y=(−1)
2=1
Widzimy jak zachowuje się funkcja:
a)brak rozwiązań
czyli szukamy liczb które po podniesieniu do potęgi drugiej będą mniejsze od 1
(−1,1) brak rozwiązań
b) jedno rozwiązanie:
k=1 v k= −1 ,bo y=1
2=1 i <
√5,
∞)v(−
∞,−
√5>
c) dwa rozwiązania:
(−1,x) v (1,x)
x to jest nasze 5=x
2
x=
√5
(−1,
√5) v (1,
√5)
Problem juz rozwiązany bo na kartce mi nie wychodziło, nie usuwam tego postu bo moze sie komus
przyda
18 sie 18:27
TOmek: ciezko jest narysowac wykres f. wykladniczej
18 sie 18:27