nierówność liniowa
sezamek: Rozwiąż nierówność liniową 273*2x−39≥310*x+2*39. Zbiór rozwiązań przedstaw na osi
liczbowej i zapisz w postaci przedziału.
18 sie 15:26
sushi_ gg6397228:
273= (33)3= 39
wiec mozna podzielic obustronnie przez 39 i dostaniemy ......
18 sie 15:54
TOmek:

27=3
3
3
9*2x−3
9−3
10*x−2*3
9≥0
3
9(2x−1−3x−2)≥0
3
9(−x−3)≥0
−3
9(x+3)≥0 /:(−3
9)
x+3≥0
x≥−3
x∊<−3,
∞)
18 sie 15:55
sezamek: w książce w odp. pisze, że powinno być: x∊(−∞,3>, więc coś się nie zgadza
18 sie 16:02
sushi_ gg6397228:
bo nie zmienil znaku nierówności na przeciwna, przy dzieleniu przez liczbe ujemna
18 sie 16:08
sezamek: dzięki
18 sie 16:11
TOmek: 
SRY
18 sie 16:41
Eta: Oj............
TOmek
18 sie 17:17