ciągi
o-o: podany ciąg jest ciągiem geometrycznym . Ustal jego iloraz i znajdź kolejny wyraz tego ciągu.
3√5 , 3√25 , 5 , 53√5
18 sie 14:53
Vax: | | an+1 | |
Zauważ, że jeżeli ciąg an jest ciągiem geometrycznym to q = |
| , w naszym |
| | an | |
przypadku ile wynosi q ?
18 sie 14:54
o-o: czyli muszę 3√25 :3√5 ? wtedy będę miała q ? tak mi tłumaczyli
18 sie 14:58
Vax: Tak
18 sie 14:59
o-o: to moje q wynosi 1.7 ?
18 sie 15:01
Vax: | | 3√25 | |
Nie musisz podawać ilorazu w przybliżonej postaci  Po prostu q = |
| = 3√5  |
| | 3√5 | |
18 sie 15:03
o-o: aha ok , czyli kolejny wyraz ciągu ile będzie wynosił ? tez nie muszę przybliżać ?
18 sie 15:08
Vax: Nic nie przybliżaj, skorzystaj z tego, że a
n+1 = a
n * q, w naszym przypadku przyjmij, że
a
n = 5
3√5 oraz q=
3√5
18 sie 15:09
o-o: aha dzięki bardzo ; ) ; *
18 sie 15:11
Vax: Proszę bardzo
18 sie 15:11