Jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
Diana: Wyznacz dziedzinę funkcji (p>0 i p ≠ 1)
a) y=logp(2x+1)
e) y=logp(x2+1)
j) y=logp(x3−1)
n) y=√log0,1(2x−1)−log0,1(5−3x)
Proszę o pomoc ,nie wiem jak za to się zabrać .....
18 sie 12:37
sushi_ gg6397228:
w logarytmie −−> co trzeba wziac, aby sprawdzic dziedzine
18 sie 12:39
pomagacz:
log(x)
D:
x > 0
√x
D:
x ≥ 0
18 sie 12:47
Diana: wystarczy ,że oblicze to co w nawiasach ?
18 sie 12:48
pomagacz:
tak, w n) musisz zrobić dziedzinę dla logarytmów, a później złożyć ją z dziedziną pierwiastka.
Wszystko na przedziale musi być pokazane
18 sie 12:55