trójkąt na dole po lewej:
podstawa ma 2, kąt przy podstawie to 30o, kąt przy wysokości to 60o,
z twierdzenia o trójkącie 30o−90o−60o, wnioskujemy, że:
a√3 = 2
| 2{3} | ||
a = | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
b = 2a = | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
H = b = | ||
| 3 |
| 4√3 | ||||||||||||
Ppodst. = | = | cm2 | |||||||||||
| 2 | 3 |
| 4√3 | 4√3 | 48 | 16 | |||||
V = Ppodst. * H = | * | = | = | cm3 | ||||
| 3 | 3 | 9 | 3 |
| 1 | ||
objętość ostrosłupa to V= | Pp * H, a nie V=Pp * H, bo to dla Graniastosłupa... | |
| 3 |