matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke
krystian:
∫(lnx )
2
17 sie 23:16
krystian:
proszę o pomoc
17 sie 23:17
Trivial:
u=ln
2
x dv=dx
du=
2lnx
/
x
dx v=x
2lnx
∫ln
2
xdx =
= xln
2
x − ∫
*xdx =
x
= xln
2
x − 2∫lnxdx = ...
u=lnx dv=dx
du=
1
/
x
dx v=x
∫lnxdx =
= ...
17 sie 23:27
krystian:
dzięki
17 sie 23:29