wielomiany
Ola: Rozłóż na czynniki wielomiany, metodą grupowania wyrazów;
a) W(x)=x4+2x3−x−2
b) W(x)=x6−x5−x2+x
c) W(x)=x5+x3−x2−1
d) W(x)=x3−3x+2
e)W(x)=x3−7x+6
f) W(x)= x3−13x−12
17 sie 23:01
17 sie 23:12
Ola: a) udało mi się dobrze zrobić ;
b) mam coś takiego :
W(x)=x6−x5−x2+x
x
4(x
2−x)−1(x
2−x)
(x
2−x)(x
4−1)
ma wyjść cos takiego :
W(x)=x(x−1)
2(x+1) (x
2+1) nie wiem skad to sie wzieło
18 sie 22:06
sushi_ gg6397228:
(x2−x)=x(x−1)
x4−1= (x2)2−1 = (x2−1)(x2+1) −−> wzor skroconego mnozenia
nawias czerwony jeszcze raz (a2−b2) zastosowac
18 sie 22:12
Ola: w c) W(x)=x5+x3−x2−1
x3(x2+1)−1(x2+1)
(x2+1)(x3−1)
ma wyjść :
W(x)=(x−1)(x2+1) (x2+x+1) i co ?
18 sie 23:19
Jack:
i wyjdzie jak rozłożysz (x3−1)
18 sie 23:21
sushi_ gg6397228:
i jajco
wzory a3−b3 sie kłaniaja
18 sie 23:23
Ola: no dobra więc do b) mam wyjaśnione (x2−x) a z skoro z x4−1= (x2)2−1 = (x2−1)(x2+1) to dlaczego
wynik jest inny a na dodatek mam jeszcze (x+1)
18 sie 23:26
sushi_ gg6397228:
w kazdej linijce podalem rozklad nawiasu=== trzeba je wszystkie pomnozyc
bo trzeba jeszcze kolor czerwony rozlozyc
18 sie 23:30
Ola: aha juz czaje dzieki
18 sie 23:49
Ola: a co z tymi przykładami

d) W(x)=x3−3x+2
e)W(x)=x3−7x+6
f) W(x)= x3−13x−12
19 sie 22:42
karen: d ) W(x)= x3 −3x+2
W(x)=x(x2−3+2)
x=0
x2−3+2=0
x2−1=0
i tu możemy policzyć delte
a=1
b=0
c=−1
Δ= b2 − 4ac
Δ=02−4*1*(−1)
Δ=4
√Δ= √4
Δ=2
x1=−b−√Δ/2a
X1=0−2/2*1
X1=−2/2
X1=1
X2=−b+√Δ /2a
x2= 0+2/2a
x2=2/2
x2=1
20 sie 15:48
karen: i podobnie można obliczyć podpunkt e i f
20 sie 15:49
sushi_ gg6397228:
to juz wyższa szkoła jazdy

szukasz dzielnikow wyrazu wolnego(oznacze je przez "a")
kolejno w podanych przykladach (
2,
6,
12) i patrzysz kiedy
W(a)=0 a potem dzielisz wielomian w(x): (x−a) −−> wtedy dostaniesz f. kwadratowa
20 sie 15:56
sushi_ gg6397228:
Karen nie oszukuj, bo nie mozna z kazdego skladnika "x" wyciagnac
20 sie 15:57
Ola: nic z tego nie rozumiem :
szukasz dzielnikow wyrazu wolnego(

)(oznacze je przez "a")
kolejno w podanych przykladach (2, 6, 12) i patrzysz kiedy
W(a)=0(

) a potem dzielisz wielomian w(x): (x−a) −−> wtedy dostaniesz f. kwadratowa
20 sie 18:21
sushi_ gg6397228:
poczytaj o tw Bezout'a
20 sie 18:27
krystek: Olu x3−7x+6 rozbijasz −7x na −x+(−6x) i masz
x3−x−6x+6=x(x2−1)−6(x−1)=x(x+1)(x−1)−6(x−1) =(x−1)[x(x+1)−6]=(x−1)(x2+x−6)=....
Podobnie w f)rozbijasz −13x na −x i −12x
20 sie 22:42
Ola: d ) W(x)= x3 −3x+2
x3−x−2x+2
x(x2−1)−2(x−1)
x(x+1)(x−1)−2(x−1)
(x−1)[x(x+1)−2]
(x−1)[x2+x−2]
nie wiem co dalej :
ma wyjść (x−1)2(x+2)
21 sie 12:41
Ola: w f też robię jak mówisz, ale nie wychodzi jak ma byc
21 sie 12:53
Ola:
21 sie 12:55
XY:
x2 + x − 2= x2 − x +2x −2 = x(x−1) +2(x−1) dalej już wiesz
21 sie 13:07
krystek: Olu, (x−1)(x2+x−2)=(x−1)(x+2)(x−1)=(x−1)2(x+2)
Zapomniałaś o postaci iloczynowej trójmianu (x2+x−2):Δ=9 stąd x1=1 x2=−2
22 sie 01:10
Norma: a z f) jak zrobić ?
W(x)= x3−13x−12
22 sie 21:16
23:

5
2 dddd
23≥∊
∞ΩΔπδδ
6 gru 16:32