Gustlik: ad b)
W(x)= (9x
2−6x+1)−(4x
2+20x+25)
I sposób − zgodnie z poleceniem wzorami skróconego mnożenia:
W(x)=(3x−1)
2−(2x+5)
2=[(3x−1)−(2x+5)][(3x−1)+(2x+5)]=
=(3x−1−2x−5)(3x−1+2x+5)=(x−6)(5x+4)
II sposób − dla sprawdzenia, podaję dlatego, że wielu uczniów woli deltę, niż wzory skróconego
mnożenia:
W(x)= (9x
2−6x+1)−(4x
2+20x+25)=
=9x
2−6x+1−4x
2−20x−25=5x
2−26x−24
Δ=676−4*5*(−24)=676+480=1156
√Δ=34
| | 26−34 | | 8 | | 4 | |
x1= |
| =− |
| =− |
|
|
| | 10 | | 10 | | 5 | |
Korzystam z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej:
| | 4 | |
W(x)=5(x−6)(x+ |
| )=(x−6)(5x+4) → wymnożyłem 5 przez drugi nawias. |
| | 5 | |