zadanie tekstowe z procentami
Michał: W pierwszym miesiącu sprzedaży nowego modelu telefonu komórkowego klienci kupili n sztuk takich
telefonów w cenie c złotych za każdą sztukę. Uzyskano w ten sposób przychód ze sprzedaży równy
(n*c)złotych. Oblicz o ile procent zwiększyłby się przychód w pierwszym miesiącu sprzedaży
tego telefonu, gdyby jego cena c była niższa o 25%, zaś liczba n klientów większa o 25
17 sie 22:44
pomagacz:
n − ilość klientów, którzy kupili telefony
c − cena telefonu za sztukę
n*c − przychód dla ww. danych
c − 25%c = c − 0,25c = 0,75c
| | 7 | | 3 | | 7 | | 21 | | 105 | |
0,75c * |
| n = |
| c * |
| n = |
| n*c = |
| n*c = 1,5n*c |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 20 | | 100 | |
cena wzrosłaby o 0,5%
18 sie 10:08
Michał: u mnie w książce pisze, że powinno wyjść 5%
18 sie 10:30
pomagacz:
to jest 5%

a nie 0,5%
18 sie 10:35
pomagacz:
bo 1,05 to 105%, czyli więcej o 5% do 100%
18 sie 10:37
pomagacz:
zamiast 1,5 powinno być 1,05, bo po staremu to wychodzi wzrost o 50%
18 sie 10:38
Michał: dlaczego 1,5n*c to 5%


Skąd to wywnioskowałeś ?
18 sie 10:38
Michał: czyli 1,05 to to samo co 105 procent ?
18 sie 10:39
pomagacz:
tak 1,05 to to samo co 105%
bo 1 to 100%
18 sie 10:40
Michał: ok. dzięki
18 sie 10:45