elka: Obwód trapezu równoramiennego jest równy 44 cm,a długość dłuższej podstawy jest równa
20 cm. Oblicz pole trapezu, jeśli wiadomo, że przekątna dzieli kąt ostry trapezu na
połowy.
Bardzo przepraszam ale wczoraj pomyliłam sie w treści zadania. Ta jest prawidłowa. Proszę
o pomoc.
10 kwi 13:39
Ryszardd: Z własności trójkątów podobnych:
44=20 +3r
r=8 ( r- dł.ramieni )
Z własności trapezu równoramiennego:
h2=82-62
Resztę oblicz sam
10 kwi 14:21
elka: Dzięki serdeczne, pozdrawiam
10 kwi 14:34
ohgij: ooblicz pole trapezuoββfdhkjnjngv,lgvfcfblicz
17 kwi 14:23
kljustyna: oblicz pole trapezurownoramiennego ktorego powdstawy wynosza 12 cm i 24 cm a kat ostry 30
17 kwi 14:25