nierówność
Ola: rozwiąż nierówności :
a)−3x2<0
b)(x−2)(x+3)>(x−2)(2x+5)
c)(x−3)2>(x−3)(2x+9)
d)(x−4)2+(x−4)(x+2)>0
e)(2−x)(x+4)−(2−x)(1−2x)<0
f)−0,5(x+1)(x−3)≤0
g)2(x+3)(x−5)>0
17 sie 22:28
17 sie 22:30
Ola: ogarnęłam f) i g) jakoś ale z pozostałymi mam problem
19 sie 14:38
Kasiek: a) nie ogarniam xD
b) (x−2)(x+3)>(x−2)(2x+5)
x
2+3x−2x−6 > 2x
2+5x−4x−10 /−2x
2,−5x, +4x, +10
x
2+3x−2x−6−2x
2−5x+4x+10 > 0
−x
2 + 4 > 0
Δ = b
2 − 4ac
0 − 4 * (−1) * 4 = 16
x
1 =2 x
2=−2

Z innymi przykładami dasz sobie radę?
19 sie 15:02
sushi_ gg6397228:
a) masz parabole postaci ax2<0 i ramiona w dól ( a jest liczba ujemna)
19 sie 18:52
19 sie 18:54
sushi_ gg6397228:
f i g) to juz masz podane miejsca zerowe tylko dobrze zrobic parabole a masz podane wiec
dobrze zrob ramiona
19 sie 18:55
Kasiek: sushi, co masz na myśli? bo nie rozumiem... mój przykład jednak został źle zrobiony?
19 sie 19:02
sushi_ gg6397228:
jak dostaniesz takie cos
(x−2)(x−5)(x+3) > (x−2)(x−5)(x+1)
to tez bedziesz wymnazac i szukac potem pierwiastkow dla x3+... a nóż sie zdarzy ze ich nie
znajdziesz w ciagu 20 minut
a moja metoda to masz 2 minuty liczenia (max)
19 sie 19:05
Kasiek: (x−2)(x+3)>(x−2)(2x+5)
A inaczej: x=2, x
2=−3, x
3=2, x
4=
25 ?
A co do tego...
a*b< a*c <==> a*b − a*c <0 <==> a(b−c) <0 i robimy operacje (b−c)
rozjaśnij jakoś, np. na tym przykładzie co podałeś (x−2)(x−5)(x+3) > (x−2)(x−5)(x+1)
19 sie 19:11
sushi_ gg6397228:
a− oznacza pierwszy nawias, b− oznacza drugi nawias
(x−2)(x+3)>(x−2)(2x+5)
(x−2)(x+3)−(x−2)(2x+5)>0
(x−2)*[(x+3)−(2x+5)]>0
(x−2)*[x+3−2x−5]>0
(x−2)(−x−2)>0
−(x−2)(x+2)>0
(x−2)(x+2)<0
19 sie 19:15
sushi_ gg6397228:
(x−2)(x−5)(x+3) > (x−2)(x−5)(x+1)
(x−2)(x−5)(x+3) − (x−2)(x−5)(x+1) >0
(x−2)(x−5)* [ (x+3) −(x+1) ] >0
(x−2)(x−5)* [ x+3 −x−1] >0
(x−2)(x−5)* [2] >0
2* (x−2)(x−5) >0
x1= 2, x2= 5 , ramiona do gory
19 sie 19:17
Kasiek: Aha, dzięki

Dobra metoda jednak
19 sie 19:22
Ola: do jakiego przykładu jest to ;

(x−2)(x−5)(x+3) > (x−2)(x−5)(x+1)
(x−2)(x−5)(x+3) − (x−2)(x−5)(x+1) >0
(x−2)(x−5)* [ (x+3) −(x+1) ] >0
(x−2)(x−5)* [ x+3 −x−1] >0
(x−2)(x−5)* [2] >0
2* (x−2)(x−5) >0
x1= 2, x2= 5 , ramiona do gory
19 sie 22:00
Norma: do jakiego przykładu jest to ;
(x−2)(x−5)(x+3) > (x−2)(x−5)(x+1)
(x−2)(x−5)(x+3) − (x−2)(x−5)(x+1) >0
(x−2)(x−5)* [ (x+3) −(x+1) ] >0
(x−2)(x−5)* [ x+3 −x−1] >0
(x−2)(x−5)* [2] >0
2* (x−2)(x−5) >0
x1= 2, x2= 5 , ramiona do gory
22 sie 22:44