równanie kwadratowe
Ola: rozwiąż równania :
a)3(x+1)(x−2)=2x2−x−7;
b)−x2−√2x=0
c)25(x−1)2−9(x+2)2=0
17 sie 22:22
17 sie 22:34
Ola: próbuję zrobić przykłady ale nie wiem jak a na str jaka podalas nie ma podobnych przykladow

szukam w ksiazkach sposobow ale nie ma nic nigdzie
19 sie 11:27
sushi_ gg6397228:
a) wszystko przemnozyc, na jedna strone, delta
b) pomnozyc obustronnie przez − a potem wyciagnac x przed nawias
c) zastosowac wzory dla kazdego nawiasika; pododawac i zobaczyc czy da rade z jakiegos wzoru
czy przez delte
19 sie 12:36
krystek: Olu ,zacznij pewnie i samodzielnie korzystając z podanych wcześniej wskazówek .
Rozpocznę Tobie a)3(x2−2x+1x−2)−2x2+x+7=0
19 sie 12:50
Mili : dobra a i b zrobilam i wynik ok probuje zrobic teraz c)
20 sie 10:46
Ola: c nie wychodzi mi juz
20 sie 10:55
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia −−> zastosuj sie do moich wczsniejszych wskazówek
20 sie 15:04
20 sie 15:08
Ola: c) 25(x
2−2x+1)−9(x
2+4x+4)=0
25x
2−50x+25−9x
2−36x−36=0
16x
2−86−11 i
21 sie 14:42
pomagacz:
prawie
16x2 − 86x − 11 = 0
21 sie 15:42
o nie: i kalkulator do ręki i liczymy delte i rozwiązania
21 sie 16:25
Ola: policzylam ale wynik dalej nie taki jaki ma być
23 sie 19:37
Jean: jeszcze raz liczyłam i wyszlo w koncu ( pomyłka w znakach) Dzięki za pomoc w tym zadaniu
24 sie 16:45
zuzanna: 3(x+1)−5(x+1)=0
19 lut 11:58
Filip:
3x + 3 − 5x − 5 = 0
2x = −2
x = −1
19 lut 12:20
Jerzy:
A może tak: (x +1)(3 − 5) = 0 ⇔ x = −1
19 lut 12:22
Filip:
A można
19 lut 17:57