K.: Liczba x= −7 jest miejscem zerowym funcji liniowej f(x) = (3−a)x + 7 dla
a) a= −7
b) a=2
c) a=3
d) a= −1
prosze mi powiedziec jak to obliczyc
17 sie 22:22
Vax: Przyrównaj (3−a)x+7 do 0, wylicz x za pomocą a i otrzymany wynik przyrównaj do −7.
17 sie 22:24
K.: troszke tego nie rozuiem proszę o wytłumaczenie jak to zrobić
17 sie 22:24
K.: nie kumam
17 sie 22:25
K.: y=ax + b
f(x) = (3−a) (−7)+7
f(x) = −21+7a+7
f(x) = −14+7a
7a = 14/:7
a = 2
dobrze mi wyszło takim sposobem?
17 sie 22:26
Vax: Na początku wylicz z tego ile wynosi x: (3−a)x + 7 = 0
17 sie 22:26
Vax: Można i tak, jest ok
17 sie 22:27
17 sie 22:28