Zagadka Matematyczna
Michał: Pewien człowiek wrócił ze swojej szklarni z koszykiem wiśni. Swojemu pierwszemu przyjacielowi
podarował połowę owoców oraz pół pary wiśni, drugiemu podarował połowę tego co mu zostało oraz
pół pary wiśni, a trzeciemu także podarował połowę tego, co mu pozostało oraz pół pary wiśni.
Tym sposobem całkowicie opróżnił koszyk. Ile wiśni miał na początku
17 sie 20:08
Michał: pomoże ktoś
17 sie 20:15
Trivial:
Pół pary wiśni to tak naprawdę jedna wiśnia.
17 sie 20:17
Trivial:
Trzeba zapisać po kolei co się dzieje.
w
0 − liczba wiśni na początku.
| | 1 | | 1 | |
w1 = w0 − |
| w0 − 1 = |
| w0 − 1. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
w2 = w1 − |
| w1 − 1 = |
| w1 − 1. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
w3 = w2 − |
| w2 − 1 = |
| w2 − 1. |
| | 2 | | 2 | |
Ale w
3 = 0, czyli
Odpowiedź: 14.
17 sie 20:25
Michał: ale taka była treść zadania

!
17 sie 20:27
Michał: dzięki
17 sie 20:27