matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Dawid:
Oblicz: 2
x
+2
x
-
1
+2
x
-
2
≤28 x∈N oraz: log
3
(2x-3)<2 x∈C
4 mar 19:34
Kali:
1) 2
x
+2
x
*(1/2) + 2
x
*(1/4) ≤ 28 (7/4)*2
x
≤ 28 2
x
≤ 28*(4/7) 2
x
≤ 16 2
x
≤ 2
4
x≤ 4 x≤ 4 i x€N to
x =4 x= 3 x= 2 x= 1
2) zał; 2x - 3 >0 x > 3/2 z def. log. 3
2
< 2x - 3 2x - 3 > 9 2x > 12 x >6 x>6 i x€ C
x={ 7, 8, 9, 10, 11, ......... }
5 mar 00:45