Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
Michał: Doprowadź wyrażenie 3|x+2|−|x−1|x−1(2−|x−3|) do najprostszej postaci, wiedząc, że
x∊(−∞,−2>
17 sie 19:09
konrad509: Sprawdź jakie wartości przyjmują moduły w tym przedziale. Jeżeli ≥0 to tylko opuszczasz moduł,
jeżeli ≤0 to opuszczasz moduł i zmieniasz znaki.
17 sie 19:28
Michał: nie rozumiem

można jaśniej ?
17 sie 22:24
Michał:
17 sie 22:50
Michał: zamiast x mam podstawić −2
18 sie 10:22
Michał: 3x−2−
x+2x−1(2−x+3) Tak to powinno być

I dalej zwykłe obliczenia
18 sie 10:36
krystek: Jeżeli za x wstawisz liczbę z podanego przedziału ,to musisz sprawdzić ,czy pod wartościa
bezwzględną masz watrość na + czy na −.
jeżeli − to opuszczasz watrość bezwzględną z −
np dla x=−3 masz I−3+2I=I−1I więc opuszczasz wartość bezwzględną z − ,czyli Ix+2I= −(x+2)
18 sie 11:18
krystek: | | −x+1 | |
I dokończ : −3(x+2)− |
| (2... |
| | x−1 | |
18 sie 11:24
Michał: −3(x+2)−
−x+1x−1(2+x+3)

?
18 sie 15:17
Michał: Czy mógłby mi ktoś pomóc
18 sie 16:11
sushi_ gg6397228:
lepiej to zapisac
| | −(x−1) | |
−3(x+2)− |
| * (2+x−3) −−> skrocic, pododawac, poodejmowac |
| | x−1 | |
18 sie 16:17
Michał: thx
18 sie 16:20
sushi_ gg6397228:
podaj wynik koncowy
18 sie 16:42
awerawer: awerawer
12 gru 19:09