rozwiązanie krok po kroku pewnej całki
madzius: ∫ex*cosxdx
17 sie 18:40
Jack:
spróbuj przez części dwa razy.
17 sie 18:43
madzius: pojawia się wynik plus ta sama całka. a wynik w książce wynosi : 1/2ex(cosx+sinx)
tylko za nic nie mogę doprowadzić do takiej formy
17 sie 18:47
17 sie 18:52
Jack:
−aś
17 sie 18:53
Trivial:
Najprościej wejść w liczby zespolone.
e
ix = cosx + isinx → Re(e
ix) = cosx.
∫e
x*cosxdx = Re(∫e
x*e
ixdx) = J
Pomijam stałą c w zapisie:
| | ex(1+i) | | ex(1+i) | | 1−i | |
∫ex*eixdx = ∫ex(1+i)dx = |
| = |
| * |
| = |
| | 1+i | | 1+i | | 1−i | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (1−i)exeix = |
| ex(1−i)(cosx + isinx) = |
| ex[cosx+isinx − icosx+sinx]. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
J = Re( |
| ex[cosx+isinx − icosx+sinx]) + c = |
| ex(cosx + sinx) + c. |
| | 2 | | 2 | |
17 sie 18:58
madzius: dzięki wielkie

jednak wolę patrzeć na to co Jack podesłał
17 sie 19:11
Trivial:
W drugim linku rozwiązałem przez części tą samą całkę.
17 sie 19:13
madzius: hehe nie jestem jedyną Magdą która nie może zwalczyć całek
17 sie 19:16
v: ∫53
12 wrz 09:38