Ruch jednowymiarowy
Piotr student: | | m | |
Proszę o pomoc Samochód porusza się ze stałą predkoscią v=−10 |
| ruszając w x=50 m w chwili |
| | s | |
t=−2s.
a) Zrób wykres zależności x od t.
b) W jakim czasie osiągnie on punkt x=0?
17 sie 17:14
Piotr student: Trivial, marcin pomózcie trudne zadanie
17 sie 17:21
Piotr student: miałem słabego nauczyciela z fizyki i teraz mi tak trudno zadania rozwiązywać
Trivial,marcin proszę o pomoc w zadaniu
17 sie 17:34
Piotr student:
17 sie 17:35
Piotr student: POMOCY błagam o pomoc
17 sie 17:45
Trivial:
x = x
0 + v
0t
x
0 = 50 m
17 sie 18:49
Piotr student: mogę prosić od początku zadanie Trivial
17 sie 19:40
Piotr student: na co to jest wzór Trivial x=x0+v0t
17 sie 19:43
17 sie 19:47
Trivial:
Przepraszam, pomyłka. x=50m dla t=−2s. Podstaw i wylicz x0. Potem dla b) podstaw x=0 i wylicz
t.
17 sie 20:03
Piotr student: Trivial pomóż wiesz że nic nie kumam z fizyki
17 sie 20:04
Piotr student: a możesz napisać mi jaki ma być ten wzór
17 sie 20:06
Trivial:
| | m | |
x = x0 + v0t, v0 = −10 |
| |
| | s | |
dla t = −2s mamy x=50m. Podstaw i wylicz x
0.
Mając to wyliczone łatwo policzysz b) podstawiając x=0.
17 sie 20:08
17 sie 20:12
Piotr student: co teraz dalej?
17 sie 20:16
Trivial:
Wymnóż, przenieś na drugą stronę i oblicz x0.
17 sie 20:16
Piotr student: 50m=x0+(−10m)*(−2s)
17 sie 20:18
Piotr student: pomyłka tak ma być 50m=x0+(−10m)*(−2)
17 sie 20:26
Piotr student: i co dalej?
17 sie 20:30
Trivial:
Pomnożyć?
17 sie 20:31
Piotr student:
50m−20m=x0
30m=x0
x0=30m
17 sie 20:33
Trivial: Gratulacje. Teraz znając x0 wylicz podpunkt b) używając tego, co napisałem wcześniej.
17 sie 20:34
Piotr student: to jest podpunkt a) a wykres zależności x od t a na co to jest wzór x=x0+v0t?
17 sie 20:36
Trivial:
To wzór na położenie ciała w czasie t przy stałej prędkości v0 i początkowym położeniu x0
(dla czasu t=0).
To funkcja liniowa. To tak jakbyś rysował y = 30 − 10x w układzie współrzędnych kartezjańskich.
(t jest osią "x", a x jest osią "y").
17 sie 20:42
Piotr student: proszę Trivial odpowiedz mi na co to jest wzór x=x0+V0t
17 sie 20:44
Piotr student: teraz wyliczam t czas tak
17 sie 20:49
Piotr student: ide sie przejść oki
17 sie 20:51
Trivial: Napisałem na co wyżej.............................
17 sie 21:01
Piotr student: juz jestem co teraz robię
17 sie 21:47
Piotr student: Trivial co teraz mam policzyć możesz przypomnieć
17 sie 21:50
17 sie 21:54
danny: Trivial daj spokój...miałem tak samo jak tłumaczyłem mu macierze. Jak na dłoni, no debil by
zajarzył. Gość chce żebyś zrobił mu zadanie a sam nie chce nawet odrobinę się wysilić i
pomyśleć. DNO
17 sie 21:54
Piotr student: nie obrazaj mnie tu
17 sie 22:06
oax: Piotrze, taka jest prawda. Ludzie dają Ci na tacy zadania a Ty non stop co mam zrobić, co
teraz. Ruszyłbyś szarymi komórkami i sam spróbował. Zastanawiam się jak z takim podejściem
utrzymales się jeszcze na studiach.
17 sie 22:10
Piotr student: nie obrażać mnie
17 sie 22:13
17 sie 22:14
oax: Przecież takie równanie się rozwiązuje w gimnazjum. Jednostki widać gołym okiem. Podpowiedź:
10x=20 a to jakbys rozwiązał?
Poza tematem,co studiujesz?
17 sie 22:19
Piotr student: staram się naprawdę nie mogę sobie tu poradzić
17 sie 22:19
oax: No ludzie, powiedz ze sobie jaja robisz i wtedy będzie spokój. Bo wierzyć mi się nie chce ze
student tego nie potrafi.
To może inaczej, przez ile musisz pomnożyc 10 żeby otrzymać 30?
17 sie 22:22
Piotr student: nie mysle pózno juz jest jeszcze tak gorąco
17 sie 22:24
oax: Boże, trzymajcie mnie. Rzeczywiście jest tak gorąco ze nie można wpaść na jedną cyfrę. Z każdym
postem się ośmieszasz wiesz?
17 sie 22:27
AC:
Nie wiem kogo bardziej podziwiać?
Piotra, że jeszcze dał radę utrzymać się na studiach,
czy Triviala i innych za cierpliwość.
17 sie 22:51
danny: Tak to jest, w LO z fizyki bania była, pani oko przymknęła i do następnej klasy puściła...jeśli
napiszesz że studiujesz na uczelni technicznej to będzie to jak policzek dla mnie, dla
Triviala i wszystkich tych, którzy tu pomagają a też tam studiują. Takie moje
zdanie...nie potrzeba nam studentów którym się nic nie chce a żeby inni odwalali za nich całą
robotę.
17 sie 22:52
17 sie 22:58
oax: Po co to mnożyłeś przez 3?
17 sie 22:59
danny: Dzielić umiemy ?
17 sie 22:59
Piotr student: aha
17 sie 23:01
danny: Chyba nie bardzo jednak...
17 sie 23:02
Piotr student: a kto mi napisał podpowiedz to się nią zasugerowałem
17 sie 23:02
danny: Chyba Cie zmartwię, bo t≠30s tylko 3s
17 sie 23:04
17 sie 23:05
oax: Piotrze, nie ma słów żeby opisac głupoty jakie piszesz. Nic nie myślisz, dla dobra innych osób
które walczyły o miejsce na Twoje studia, sam odejdź.
17 sie 23:05
Piotr student: jak bedziecie mnie tak dołować to zaraz się zapłaczę
17 sie 23:07
oax: My Cię dołujemy? Prawda w oczy kole? Zastanów się nad swoim podejściem do nauki i wróć kiedy
coś w nim zmieni.
17 sie 23:08
oax: się zmieni*
17 sie 23:09
Piotr student: co znów jest zle oax
17 sie 23:11
oax: dokończ tamto równanie to Ci powiem/y co jest źle
17 sie 23:12
17 sie 23:13
oax: To było takie trudne ze głowa od ciepła Ci się przegrzewala?
17 sie 23:14
Piotr student: juz napisałem wyszło
17 sie 23:14
Piotr student: napiszę zadanie w nowym poście oki
17 sie 23:16
Piotr student: ja nie miałem wogóle dobrej fizyki w gimnazjum czy w liceum mam problemy jeszcze
17 sie 23:17
oax: Spróbuj pierw sam.
17 sie 23:17
Trivial:
Sam doskonale wiem, co oznaczają braki z fizyki... Idąc na studia, nie wiedziałem z fizyki
kompletnie nic. Ale wystarczyła odrobina samozaparcia i chęci, żeby ją ogarnąć. Egzamin z
elektryczności na 4 − jak dla mnie osobisty sukces.
17 sie 23:20
Trivial:
AC: nie zauważyłeś, że od połowy jakoś dziwnie wyłączyłem się z dyskusji?
17 sie 23:23
AC:
Zauważyłem, ale i tak wykazujesz się dużą dozą cierpliwości,
a problemy Piotra z fizyką wynikają z braków zrozumienia przede wszystkim
matematyki na poziomie szkoły podstawowej i gimnazjum.
17 sie 23:32
Krzychu: Oj panowie...
Niby studenci...
Czas nie moze byc wartoscia ujemna... czas zawsze liczymy od 0 w gore...(nikt jescze nie
wymyslil ruchu w czasie, biegnacym do tylu(taki wehikul czasu))
To zadanie jest źle sformułowane i wprowadza w bład...i jak już to jeżeli przyjmiemy t=−2 to t
szukany bedzie rowny 5 s panowie... sprobujcie sobie to narysowac na wykresie i wtedy
podzielcie ten ruch na 2 etapy na etap o czasie na stronie ujemnych wartosci i dodatnich...

przeniescie uklad odniesienia o 2 s do tylu zeby nasze −2 bylo rowne 0

>
wtedy (x
0−x):v=t
c

!
29 wrz 22:33
Krzychu: powyżej x= oczywiscsie 0m

a x
0=50m no a V= 10m/s
29 wrz 22:34
Trivial: Czas może być ujemny.
29 wrz 22:35
Miś:
Krzychu a czas przed naszą erą jak jest liczony.
29 wrz 22:38
Trivial: Wtedy nie było czasu!
29 wrz 22:44
Miś:
Czasu nie było przed Wielkim Wybuchem.
29 wrz 22:45
Trivial: A skąd wiesz kiedy był wielki wybuch? Estymacje naukowców zakładają, że możemy zobaczyć
najstarsze gwiazdy. A jeśli nie możemy, bo są za daleko?
29 wrz 22:46
Mateusz: krzychu matematycznie połozenie ciała w ruchu prostoliniowym wyraza sie o ile dobrze
pamietam takim wzorem x=x
0+vt
jak sie domyslam x
0 to połozenie początkowe i moze ono byc dodatnie jak i ujemne(dlaczego

a
co to jest za funkcja ktorej wzor zapisałem?) v to prędkosc i moze byc ona zarowno dodatnia
jak i ujemna gdy jest dodatnia moge wywnioskowac ze położenie zwiększa się podczas ruchu
czyli ruch odbywa się w kierunku dodatnim osi Ox Gdy prędkość jest ujemna ruch odbywa się w
kierunku ujemnym i w każdym przypadku prędkość jest stała podczas ruchu czyli nie zmienia się
ani jej wartość, ani kierunek.
29 wrz 22:47
Miś:
Kiedy dokładnie to nie wiemy, ale zgodnie z teorią wielkiego wybuchu czas zaczął bieg w
momencie wybuchu. Przed chwilą 0 nie można zdefiniować czasu.
29 wrz 22:53
Miś:
Pytanie do Krzycha. Gdzie na osi czasu umieści zdarzenie A które zaszło na 2 sekundy przed
narodzeniem Jezusa? Po zerze czy przed zerem?
29 wrz 22:56
Trivial: W zerze!
29 wrz 23:01
Mateusz: Panowie sądze ze takie błędy jak popełnił krzychu wynikają po prostu z tego ze w szkole
nauczyciele słabo się przykładają na kinematyce do analizy ruchu bachną tylko kilka wzorów na
"wiarę", wykresy uczen je przerysuje i przepisze bez przemyslenia zrobi się kilka zadan na
podstawienie do wzoru + na przekształcenie wzoru i tyle jutro przechodzimy do dynamiki.
29 wrz 23:06
Krzychu: Porównajcie to co napisałem z tym co wy mowicie czyli
Δtc=
(x1+x2)V dla: x1 = Vt
1 = −10m/s * (−2s)=20m=10m/s * 2s; x
2=x
0−x
1=50m−20m=30m =>
t
2=
x2V=
30m−10m/s=−3s(

?...) więc z tego wynika, że
tc=
x0V=
50m−10m/s=−5s(

?)
Wychodzi na to, że czas leciał do tylu

jak to możliwe

Ale gdybyśmy przyjęli V=10m/s, to wyszlo by nam Δt
c=5s. i to sie zgadza z tym, że przyrost
czasy
dΔt≥0
1 paź 00:06