K.: Liczba y to 120% liczby x. wynika stąd że.. [POTRZEBUJE WYTŁUMACZENIA :
i liczymy
y= 120% z x
y= 120100 * x
y= 1,2x
i teraz nie rozumiem tego
y= x + 0,2 x ? skąd to SIE WZIEŁO ?
17 sie 13:26
z: 1x+0,2x
17 sie 13:38
K.: DZIĘKUJĘ
17 sie 13:43
K.: 27x3+y3 jest równe iloczynowi
17 sie 14:24
K.: mam wzór skróconego mnożenia ale nie umię z niego skorzystać :
(a+b)3 = a3 + 3a2b+3ab2 +b3
17 sie 14:25
Vax: (3x+y)(9x2−3xy+y2)
17 sie 14:25
ICSP: 27x3 + y3 = (3x)3 + (y)3 = (3x + y)(9x2 − 3xy + y2)
17 sie 14:25
Vax: a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
17 sie 14:25
17 sie 14:25
K.: faktycznie dzięki Vax mam wzór z tej strony al w tablicach jest inny spróbuję zrobić z tamtym
wzorem zaraz wracam
17 sie 14:26
K.: głupia jestem pomyliły mi się wzory
17 sie 14:27
K.: teraz wyszło od razu tylko jeszcze mam pytanko skoro mam (3x)2 = 9x to dlaczego dalej piszemy
2 bo tak jest we wzorze tak?
17 sie 14:30
K.: proszę o odpowiedź
17 sie 14:38
ZKS:
(3x)2 = 32 * x2 = 9x2
17 sie 14:53
17 sie 16:00
K.:

a od czego jak są takie
17 sie 16:01
Z: od znaku <, > ?
17 sie 17:10
K.:

czyli jak jest znak < to
tak jak wyzej?
17 sie 17:23
17 sie 17:33
K.: dziekuje
17 sie 18:53
K.: Wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział <−2, ∞ )
a) y= 12x
2 + 2
b) y = −(x+1)
2 −2
c) y = 2 (x−1)
2 +2
d) y = (x+1)
2 − 2
nie mam pojęcia jak to rozwiązać
18 sie 11:32
ICSP: analiza Zw funkcji kwadratowej:
analizujemy dwie rzeczy które trzeba najpierw wyznaczyć: a oraz yw
jeżeli a>0 ⇔ Zb: y ∊ <yw;+∞)
jeżeli a<0 ⇔ ZB: y ∊ (−∞;yw>
Teraz już sobie powinieneś poradzić.
18 sie 11:35
K.: a ta definicja jest we wzorach

bo coś nie mogę znaleźć ?
jeżeli a>0 ⇔ Zb: y ∊ <yw;+∞)
jeżeli a<0 ⇔ ZB: y ∊ (−∞;yw>
Wydaje mi sie że jest to odp. D ?
18 sie 11:38
ICSP: tego nie ma w karcie wzorów. Jest to wywnioskowane z wykresu funkcji oraz jej własności. łatwo
jest to zapamiętać
Odp. D
18 sie 11:40
K.: dziękuję
18 sie 11:42
K.: Liczba rozwiązań równania
x+3(5−x)(x+2) = 0 jest równa ...
jak to obliczyć
18 sie 14:49
K.: Liczba rozwiązań równania
x+3(5−x)(x+2) = 0 jest równa ...
jak to obliczyć
18 sie 14:49
Vax: Mianownik różny od 0, licznik równy 0
18 sie 14:50
K.: nie rozumiem
18 sie 14:52
Vax: No to po kolei, mianownik różny od 0, czyli (5−x)(x+2) ≠ 0, co z tego wynika ?
18 sie 14:52
K.: że mianownik jest większy lub mniejszy od 0 ?
18 sie 14:56
Vax: Nie, to nie jest nierówność, może inaczej, jakie iksy są rozwiązaniem równania:
(5−x)(x+2) = 0 ?
18 sie 14:57
K.: x+2=0 | − 2
x = −2
nie rozumiem nicccc

:(
18 sie 15:01
Vax: Już prawie

Zauważ, że iloczyn 2 czynników będzie równy 0, kiedy pierwszy czynnik jest równy
0, albo drugi jest równy 0, Ty na razie rozważyłeś drugi przypadek, trzeba jeszcze sprawdzić
kiedy pierwszy czynnik jest równy 0
18 sie 15:05
K.: x+3 = 0
x= −3 ?
18 sie 15:43
Vax: Tylko jeszcze nie ustaliłaś do końca, kiedy mianownik jest różny 0

Masz:
(5−x)(x+2) = 0
Sprawdziłaś przypadek, gdy x+2 = 0, pozostał jeszcze do sprawdzenia 2: 5−x = 0, dopiero potem
sprawdzasz kiedy licznik jest równy 0 i czy otrzymany wynik należy do dziedziny (x dla których
mianownik się zeruje wyrzucasz z dziedziny)
18 sie 15:45
K.: czyli pod x podstawiam −3?
(5−(−3)) (−3+2) = 8 * (−1) = − 8?
18 sie 15:50
Vax: Nie, na razie nie patrz w ogóle na licznik, masz tylko rozwiązać równanie:
(5−x)(x+2) = 0
Znalazłaś już jedno rozwiązanie, x=−2, teraz znajdź drugie rozwiązując równanie 5−x = 0
18 sie 15:52
K.: x=5
18 sie 15:54
Vax: Tak, czyli dla x=−2 oraz dla x=5 mianownik jest równy 0, wiadomo, że nie można dzielić przez 0,
czyli x nie może być równy −2 lub 5, czyli inaczej mówiąc x ∊ R \ {−2 ; 5}, teraz możesz
spokojnie przyrównać licznik do 0
18 sie 15:56
K.: x+3= 0
x= −3?
18 sie 15:57
Vax: Tak, widzimy, że −3 jest różne od −2 oraz 5, więc x=−3 jest rozwiązaniem naszego równania
18 sie 15:59
K.: czyli liczba rozwiązań równania wynosi 1
18 sie 16:01
Vax: Tak.
18 sie 16:02
18 sie 16:02
Vax: Proszę
18 sie 16:04