ciągi
Ana: Suma szesciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9.... wynosi?
Albo :
Jeżeli an jest ciągiem geometrycznym , w którym a5 =1 i a7=16 to : ?
Jak najprościej obliczyc a6 ?
16 sie 22:51
Jack:
a) wyznacz q i podstaw do wzoru na sumę
| | a7 | |
b) wyznaczyć q z q2= |
| , a potem a5*q=a6 |
| | a5 | |
16 sie 22:55
Eta:
1/ możesz policzyć "na piechotę" 1+3+9+27+81+243=........
lub a
1=1, q= 3,
16 sie 22:55
Ana: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4, a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego ciągu jest
równy? Mam wzór, ale nie wiem co pod co podstawić.
16 sie 23:09
ICSP: a5 = 1
a7 = 16
dla ciągu geometrycznego prawdziwa jest własność:
an2 = an−1 * an+1
a62 = a5*a7
a62 = 1*16
a62 = 16
a6 = 4 v a6 = −4
16 sie 23:12
;) ZKS ;):
Najprościej a6 znajdziemy poprzez skorzystanie z własności ciągu geometrycznego.
an2 = an − 1 * an + 1
a62 = 1 * 16
a6 = 4 ⋁ a6 = −4
16 sie 23:12
Eta:
a8−a4=4r ⇒ 4r=12 to r=3
a1=a4−3r
a1=...............
16 sie 23:14
Ana: Eta, a skąd się wzięło 12?
16 sie 23:18
Eta:
16−4=.........
16 sie 23:18
Ana: Faktycznie, dziękuje bardzo
16 sie 23:20
Eta:
16 sie 23:20
Ana: Dany jest ciąg an określony wzorem an=n2−4n−12 dla n większe bądz równe 1. Którym wyrazem
tego ciągu jest liczba 0
16 sie 23:31
;) ZKS ;):
n2 − 4n − 12 = 0
(n + 2)(n − 6) = 0 ⋀ n ∊ N+ ⇒ n = ?
16 sie 23:35
Ana: Nie rozumiem z tego nic
16 sie 23:38
;) ZKS ;):
Ale czego nie rozumiesz?
16 sie 23:39
Ana: całego zapisu w drugiej linijce za zerem
16 sie 23:42
Eta:
no to policz deltę ........... otrzymasz takie rozwiązania , które podał ZKS
16 sie 23:45
;) ZKS ;):
Policz Δ wyrażenia n2 − 4n − 12 = 0 a wyjdą Ci dwa miejsca zerowe czyli
(n + 2)(n − 6) = 0.
16 sie 23:46
Ana: Obliczylam przez delte i mi wyszlo
16 sie 23:46
Ana: Jeszcze raz dzięki
16 sie 23:47
;) ZKS ;):
Ja po prostu zauważyłem jakie jest jedno miejsce zerowe a drugie już nie trudno było znaleźć.
16 sie 23:47
Eta:
i o to chodziło
16 sie 23:48
;) ZKS ;):
16 sie 23:48
Eta:
16 sie 23:48
ZKS:
Tylko pamiętaj że n ∊ N+ więc będziesz miała tylko jedno rozwiązanie.
16 sie 23:49
ZKS:
16 sie 23:49
Eta:
No to pora spać.......... dobrej nocy
16 sie 23:51
ZKS:
Dobranoc
Eta
16 sie 23:52
Ana: dziękuje Wam za pomoc, wszystko dzieki wzorom się zrobiło, dobranoc
17 sie 01:22
Ana: wykrese funkcji kwadratowej f(x) = −3
2 +3 jest parabola o wierzchołku w punkcie.......
Jak mam to doprowadzic, zeby policzyc delte?
17 sie 13:26
sushi_ gg6397228:
tutaj nie widze funkcji kwadratowej
17 sie 13:39
Ana: to skąd delta z tego wyszla 36?
17 sie 13:40
Ana: na dobra sprawe, to i ja nei widze tutaj f.kw.
17 sie 13:40