ciag geometryczny , arytmetyczny
Patris: Trzy liczby, których suma wynosi 42 tworzą ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby wiedząc, że są pierwszym, drugim i szóstym wyrazem ciągu arytmetycznego.
16 sie 22:04
Patris: a+b+c=42
b2=a*c
Wszystko pięknie, tylko że z ukladu tych równań wychodzi mi 2, 12 i 32 a to nie jest żaden ciąg
geometryczny. Proszę o pomoc.
16 sie 22:06
Patris: b=a+r
c=a+5r
po podstawieniu do a+b+c=42 dostaję a+2r=14
po podstawieniu do b2=a*c dostaję r=3a
16 sie 22:08
znawca: (a, b, c) − ciąg geometryczny, q − iloraz tego ciągu oraz a+b+c=42
a=a1
b=a2=a1*q
c=a6=a1*q5
{a1 + a1*q+a1*q5=42
{(a1*q)2=a1*a1*q5
16 sie 22:20
znawca: mów jeśli będziesz miała problemy z tym układem
16 sie 22:22
Eta:
wszystko ok.
dokończ............
r=3a i a+2r=14 ⇒ a+6a=14 to: a=2
zatem :r= 6
czyli b=2+6=8 i c=2+30=32
odp: a=2 b= 8 c= 32 −−−−− tworzą ciąg geom, q= 4
Powodzenia
16 sie 22:25
Patris: mam problem
w drugim równaniu wychodzi, że q=q3 więc q=1 lub q=−1
wtedy a1=a2=a6=14
dla q=−1 raczej sprzeczność
16 sie 22:28
Patris: O Ela! Dzięki. Jasne.
Chyba już jestem zmęczona

Dzięki serdeczne.
Zaraz wrzucę jeszcze jedno, znów wychodza mi pierdoły i to też pewnie błąd tego typu.
Pozdrawiam.
16 sie 22:32
Eta:
16 sie 22:33
16 sie 22:34
Grześ: źle odczytane dane,

W taki sposób:
a,b,c − geometryczny, czyli:
b
2=ac
oraz z arytmetycznego: a , b=a+r , c=a+5r
Oraz suma:
a+b+c=42, razem układ:
a+b+c=42
b
2=ac
b=a+r
c=a+5r, wstawiamy dwa ostatnie:
a+a+r+a+5r=42
(a+r)
2=a(a+5r) i na tych dwóch operujemy dalej:
3a+6r=42
a
2+2ar+r
2=a
2+5ar
a+2r=14
r
2−3ar=0
a+2r=14
r(r−3a)=0, czyli:
r=0
a=b=c, ciąg stały (mozliwe rozwiązanie)
lub
a=3a
7a=14
a=2
r=6
b=8
c=32
Pozdrawiam
16 sie 22:35
Eta: To do spania

jutro popracujesz jak umył odpocznie
16 sie 22:35
Grześ: Dobra.. spóźniłem się.... zastanawiam się czy uznać ciąg stały do rozwiązania?
Jako
a,b,c, tylko a=b=c i :
3a=42
a=14, czyli ciąg (14,14,14)
16 sie 22:36
Eta:
Tak Grześ ............ stały też spełnia warunki zad,
pozdrawiam
16 sie 22:38
Grześ: Pozdrawiam

Troszkę czasu mnie tu nie było..
16 sie 22:39
Jack:
właśnie miałem to pisać,
Grześ 
Są dwa rozwiązania: dla r=0 oraz r=3a.
16 sie 22:39
Grześ: A to wszystko z powodu kłopotów zdrowotnych... tak to w zyciu bywa
16 sie 22:46
Grześ: A jak w ogóle lecą
Wam wakacje?
16 sie 22:57