liczby..
Martaaaaa: nieparzystych liczb 4−cyfrowych w których zapisie wystepuja wszystkie cyfry liczby 6521 jest:
A.12
B.24
C.48
D.60
pomagacz:
układ może być taki, że na końcu będzie 5 lub 1, a wcześniej mogą być wszystkie cyfry, bez tej
na końcu
6
52
1
6
12
5
dla liczb z 1 na końcu liczymy możliwości ułożenia cyfr na trzech pierwszych pozycjach:
3! = 1 * 2 * 3 = 6
bo masz trzy cyfry 6, 5, 2
i teraz ten sam schemat dla ostatniej cyfry, którą jest 5:
3! = 6
bo masz 6, 1, 2
czyli masz tak:
3! * 1 + 3! * 1 = 6 + 6 = 12
sprawdźmy:
162
5
126
5
6
12
5
62
15
26
15
2
16
5
562
1
526
1
6
52
1
62
51
26
51
2
56
1
razem mamy 12 możliwości
jak rozpisać sobie taki układ. Otóż tak samo jak rozpisujemy liczby binarne, w pierwszej
kolumnie wypisujemy po dwie cyfry (patrz wyżej), w drugiej i trzeciej kolumnie wypisujemy
kombinację pozostałych cyfr bez tej, która ma być na końcu. Taki sam układ używamy dla
ostatniej cyfry 1 oraz cyfry 5
sushi_ gg6397228:

najlepsza jest metoda kreskowa, na ostatnim miejscu moze byc "5" lub "1" a w pozostale miejsca
mozemy wpisac 3 pozostale cyfry ( kolejnosc istotna, wszystkie elementy biora udzial, nie
powtarzaja sie−−−> czyli mamy...... )
masz malo mozliwosci, wiec zawsze mozesz wszystkie na piechote wypisac