GRANIASTOSŁUP..
Martaaaaa: Jeśli w graniastoslupie prawidłowym 6−kątnym o objętosci 96
√3wszystkie krawędzie mają tę samą
długość równą a , to:
A.a=4
3√6
B.a=6
C.4
D.a=
3√96√3 ten pierwiastek 3 jest pod całym pierwiastkiem zaczynajacym sie od 96.mam
nadzieje ze zrozumiecie i nie tylko podajcie mi odpowiedź typu np.A tylko napiszcie krok po
kroku co trzebarobic
znawca: graniastosłup prawidłowy 6kątny ma w podstawie 6kąt foremny to jest jasne prawda?
jak liczymy objętość bryły prostej? liczymy pole podstawy i mnożymy razy wysokość, a nasza
wysokość ma długość identyczną jak krawędź podstawy, więc w tym wypadku
| | a2√3 | | 3√3a3 | |
V=96√3=6* |
| *a ⇒ 96√3 = |
| ⇒ 192√3=3√3a3 ⇒ 64=a3 ⇒ a=4 |
| | 4 | | 2 | |