trapezy
Kasiek: W trapezie prostokątnym różnica długości podstaw jest równa 4,5cm, a tangens kąta ostrego
wynosi 1 1/3. Oblicz różnicę długości ramion tego trapezu.
Jak to zrobić?
16 sie 19:36
Eta:

a−b=4,5
to h=6
z tw. Pitagorasa c
2=h
2+(a−b)
2
c
2=.......................
to c= 7,5
c−h=................( policz
16 sie 19:58
Kasiek: Nigdy nie ogarnę takich zadań.. dziękuję
16 sie 20:02
anna:

c−h=?
b−a=4,5=x
tgα=4/3 tgα=h/x
4/3=h/4.5
3h=4*4,5
h=6
z pitagorasa h
2+x
2=c
2
6
2+4,5
2=c
2
36+(81/4)=c
2
36+20,25=C
2
56,25=C
2
C=7,5
c−h=1,5
16 sie 20:09