ktoś potrafi rozwiązać
karolina: klasa 3c liczy 34 uczniów.Wiadomo,że do tej klasy uczeszcza więcej dziewcząt,niż chłopców.Z
okazji dnia kobiet kazdy chłopak postanowił kupić kazdej dziewczynie jedną różę.Łącznie
zakupiono 288 róż.Oblicz,ile jest dziewczat w tej klasie.
16 sie 17:18
Trivial:
c − chłopcy
d − dziewczęta
Rozwiąż.
16 sie 17:22
Eta:
Uwzględnij d>c
16 sie 17:53
Eta:
c=34−d
(34−d)*d=288
d
2−34d+288=0 Δ= 4
√Δ=2
d=18 v d=16 −−−odrzucamy bo d >c
dla d= 18 to c= 16
odp: w tej klasie jest 18 dziewcząt
16 sie 20:52