Trivial:
Dla lepszego zrozumienia narysuj wykres sinx i dopiero potem przejdź dalej.
Rozwiąż równanie w przedziale [0, 2π):
| | π | | π | | 3π | |
α = |
| lub α = π− |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Zauważ, że nasza nierówność
nie jest spełniona w przedziale [0, 2π) tylko dla
| | π | | 3π | |
α∊[ |
| , |
| ] (patrz wykres). A zatem, z uwagi na okresowość funkcji sinus, nie jest |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
spełniona także dla α∊[ |
| + 2kπ, |
| + 2kπ]. |
| | 4 | | 4 | |
Więc nasza końcowa odpowiedź to:
| | π | | 3π | |
α ∊ R \ [ |
| + 2kπ, |
| + 2kπ], k − całkowite. |
| | 4 | | 4 | |
Można to jeszcze próbować uprościć, ale taka odpowiedź powinna być uznana.