Wielomiany
Siekowa: x2−6x2+5x+12=0
−(3x2−6)x(x2+5)=0
(−2+x)(3x2−6)(x2+5)=0
Dalej mam problem... xD"
16 sie 16:08
rumpek:
na pewno tam x2 − 6x2 + 5x + 12?
A nie np.: x3 − 6x2 + 5x + 12 ?
16 sie 16:10
ICSP: x2 − 6x2 + 5 x + 12 = 0 ⇔ −5x2 + 5x + 12= 0 liczysz z delty.
−(3x2 − 6)x(x2+5) = 0
a*b*c = 0 ⇔ a = 0 v b = 0 v c= 0
x2 − 2 = 0 ⇔ x = √2 v x = −√2
x = 0
x2 + 5 = 0 − sprzeczne
trzeci tak samo.
16 sie 16:11
Siekowa: A przepraszam, błąd : x3 − 6x2+5x+12=0
16 sie 16:15
ICSP: x3 − 6x2 + 5x + 12 = x3 + x2 − 7x2 −7x + 12x + 12 = x2(x+1) − 7x(x+1) + 12(x+1) = (x2 −
7x + 12)(x+1) = pierwszy nawias policzysz z delty : (x−4)(x−3)(x+1) = 0
x = 4v x = 3 v x = −1
16 sie 16:18
rumpek:
x
3 − 6x
2 + 5x + 12 = 0
Wypisujesz dzielniki liczby 12
D
12 = U{−1,1,−2,2,−3,3,−4,4,−6,6,−12,12}
W(x) = x
3 − 6x
2 + 5x + 12
W(−1) = −1 − 6 − 5 + 12 = 0
Skoro wiem, że
W(−1) = 0
To wykonuje dzielenie wielomianu W(x): (x + 1)
Zrobiłem to schematem Hornera i otrzymałem:
(x
2 − 7x + 12)(x + 1) = 0
Jak się nie pomyliłem xD Warto sprawdzić

bo trochę mi się śpieszy
Δ = 49 − 48 = 1 ⇒
√Δ = 1
(x − 4)(x + 3)(x + 1) = 0
Jak się nie pomyliłem
16 sie 16:21
rumpek: poprawka (x − 4)(x − 3)(x + 1) jakoś tak paluszek się omsknął
16 sie 16:23
Siekowa: O rany. Skąd te liczby się wzIęły? : x3 + x2 − 7x2 −7x + 12x + 12
16 sie 16:25
Siekowa: Dzięki Rumpek

Pomysłowa metoda
16 sie 16:26
rumpek: x3 + x2 − 7x2 − 7x + 12x + 12 = x4 −6x2 + 5x + 12
Jak widzisz po redukcji otrzymalismy wyjściowe równanie, ICSP po prostu sobie uprościł −
rozbił na kilka innych czynników a na końcu pogrupował i otrzymał pierwiastki
16 sie 16:26
ICSP: x3 + x2 − 7x2 − 7x + 12x + 12
zauważ że x2 − 7x2 = −6x2
oraz −7x + 12x = 5x
Po prostu rozbiłem 5x oraz −6x2 na sumę innych liczb tak abym mógł użyć metody grupowania
wyrazów.
16 sie 16:27
Siekowa: Aha

2x jaśniej

Dzięki!
16 sie 16:28