Rodzina Kowalskich
Jakub: Planując czterotygodniowe wakacje, rodzina Kowalskich przeznaczyła pewną kwotę na wyżywienie. W
pierwszym tygodniu wydano 30% zaplanowanej kwoty, w drugim tygodniu o 60zł. mniej niż w
pierwszym, w trzecim połowę reszty pieniędzy. Na czwarty tydzień zostało 270zł. Oblicz kwotę,
którą rodzina kowalskich przeznaczyła na wyżywienie.
16 sie 15:25
Eta:
x −− cała kwota
1 tydzień : 0,3x
2 tydzień: 0,3x −60
| | 1 | |
3 tydzień: |
| ( x −0,6x+60)= 0,2x+30 |
| | 2 | |
4 tydzień: 270
0,3x+0,3x−60 +0,2x+30+270=x
x=.............
16 sie 17:16
Jakub: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć 3 tydzień

Ja bym ten tydzień zrobił tak: (0,3x−60zł.):2.
Czy też tak może być ?
16 sie 19:05
Eta:
Źle myślisz
w 1tygodniu+w 2 tygodniu= 0,3x+0,3x−60= 0,6x −60
| | 1 | |
w 3 tygodniu mamy: |
| [całej kwoty −to co wydano w 1 i 2 tygodniu) |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| [x− (0,6x−60)]= |
| [x−0,6x+60]=0,2x+30 |
| 2 | | 2 | |
teraz
po rozwiązaniu równania, które Ci podałam otrzymasz
Odp: x= 1200 zł
16 sie 20:16
Jakub: Dlaczego w 3 tygodniu jest:
12(x−0,6+60)

? Skąd to 0,6 i +60?
16 sie 20:16
Jakub: Dziękuję bardzo, teraz rozumiem mój błąd
16 sie 20:18
Eta:
po zmianie znaków przy odejmowaniu
16 sie 20:19
Eta:
Ok. cieszę się
16 sie 20:20
Toryk: ale skad wiemy ze I i drugi tydzien to ""reszta pieniędzy?"
15 sty 17:28
Toryk: ?!
15 sty 19:38
Toryk: mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
16 sty 12:19
gg: ΔΔΔΔΔΔΔ
27 lut 17:13