~
Trivial:

Proste zadanko dla chętnych.
Ile prostokątów zawiera się w kracie n×n? Na rysunku przykładowy prostokąt dla n=4.
16 sie 14:10
ICSP: kwadrat to też prostokąt?
16 sie 15:51
Trivial:
Takie pytania od
ICSP?!

Tak.
16 sie 16:14
Trivial:
ICSP, próbujesz rozwiązać?
16 sie 16:32
ICSP: spróbuje. Tylko kartkę znajdę
16 sie 16:33
ICSP: buuu nie mogę policzyć ilości prostokątów przy 3
wiem ze przy pierwszym będzie 1
przy drugim będzie 9
16 sie 16:39
Trivial:
Nie musisz nawet tego liczyć.

Zastanów się, co jednoznacznie wyznacza prostokąt w układzie
współrzędnych.
16 sie 16:41
ICSP: jednoznacznie
16 sie 16:44
Trivial:
Tak. Np. 3 punkty w przestrzeni, które nie leżą na jednej prostej jednoznacznie wyznaczą
płaszczyznę.
16 sie 16:45
ICSP: nadal nie wiem:( Mi to pod kombinatorykę podchodzi a z nią sobie nie radze.
16 sie 16:58
Trivial:
Więc dam kolejną wskazówkę:
Prostokąt w układzie współrzędnych jednoznacznie wyznaczają dwa punkty (konkretnie: początek i
koniec przekątnej).
16 sie 17:09
Trivial: Jakie 16?
16 sie 17:20
Vax: | | n2+n | |
Liczyłem na szybkiego, ale może jest ok  ( |
| )2 ? |
| | 2 | |
16 sie 17:22
Trivial:
Nie, ale blisko.
16 sie 17:23
Jack:
48?
16 sie 17:25
Jack:
w8... przerobię dla n
16 sie 17:25
Jack:
| |
*2n+n 2 − też na szybko, ale zadanie ciekawe więc może się przyłożę  |
| |
16 sie 17:27
Trivial:
Niestety nie, Jack.
16 sie 17:29
Vax: Trivial jesteś pewien, że mój wzór jest zły ?

Sprawdziłem dla n=1, 2, 3 i 4 i się
sprawdza, więc albo źle liczę te prostokąty albo nie wiem
16 sie 17:30
Jack:
faktycznie, prostokąty mogą być "kobylaste" (nie w jednym rzędzie)...
16 sie 17:31
Trivial:
Przepraszam
Vax, coś mi się pomyliło. Wzór dobry.

(myślałem cały czas, że ma być z
minusem, ale widzę, że mam takie samo rozwiązanie jak ty).
16 sie 17:35
16 sie 17:35
Trivial:
Nie.
16 sie 17:37
Jack:
16 sie 17:38
Vax: Ok, już się bałem że cały czas te prostokąty nie tak liczyłem

A zadanie trzeba przyznać
ciekawe
16 sie 17:38
Trivial:
A jakiś sposób rozwiązania?

Czy sposoby aksjomatyczne (tak jest i już!)?
16 sie 17:40
Vax: Szczerze mówiąc to po prostu ,,na chama" policzyłem ile jest kwadratów, potem prostokątów (2x1
, 3x1 , ... nx1) + (3x2 , 4x2 , ... , nx2) ... (n x (n−1)) i to wszystko dodałem

Rozpisywać
wszystko ?
16 sie 17:41
Trivial:

A nie łatwiej tak:
Prostokąt wyznacza para punktów (P, Q) przy czym x
P≠x
Q i y
P≠y
Q (bo wtedy otrzymujemy
odcinek).
Wybierając x dla pierwszego punktu mamy n+1 możliwości: {0, 1, 2, ..., n}. Wybierając y
podobnie.
Wybierając x dla drugiego punktu mamy już tylko n możliwości (patrz wyżej). Tak samo dla y. A
więc mamy n
2(n+1)
2 możliwości wyboru pary punktów (P, Q). Te możliwości zawierają w sobie
każdy prostokąt dokładnie 4 razy (rysunek). A więc końcowa odpowiedź to:
| 1 | | n(n+1) | |
| n2(n+1)2 = ( |
| )2. |
| 4 | | 2 | |
16 sie 17:47
Jack:
podobnie wybierałem te przeciwległe wierzchołki... muszę dopracować swój wzór kombinatoryczny
16 sie 17:50
Vax: Masz rację, tak jest szybciej, u mnie jest więcej babrania się z redukcją wyrazów podobnych,
ale do końcowego wyniku i tak się dojdzie
16 sie 17:52
16 sie 17:54
Vax: Tak.
16 sie 17:54
Trivial:
Form zapisu jest dużo...
16 sie 17:56
Vax: W sumie można zauważyć, że dane wyrażenie jest równe 1
3+2
3+...+n
3, może da się pójść inną
drogą, żeby z tego skorzystać
16 sie 17:57
Trivial:
Sposób
Faksa jest chyba najłatwiejszy.
| | | |
Wybieramy początek i koniec boku pionowego na | możliwości i bok poziomy również na |
| | |
| | | | | |
| możliwości, co daje | 2.  |
| | | |
16 sie 18:01