K.: Narysuj wykres funkcji...
I jak mam podane y=2x−3
i chcę za pomocą tabelki to zadanie wykonać to czy obojętne jakie liczby
napiszę zawsze mi wyjdzie? czy to wynika z zadania? Proszę o odpowiedź
16 sie 10:08
K.: proszę o odpowiedź

mogę sobie wypisać dowolne liczby i liczyć do wzoru

skąd mam pewność że zawsze wyjdzie to samo?
16 sie 10:19
K.: 
za tydzień poprawka matury z matmy
16 sie 10:20
K.: prosze niech mi ktoś odpowie
16 sie 10:44
rumpek: Ciom? Jeżeli chodzi o wykres y = 2x − 3 to nic nie masz określonego więc bierzesz dowolne
liczby do x, następnie daną liczbę x podstawiasz we wzorze 2x − 3 np.:
gdy x = −3
2 * (−3) − 3 = −6 − 3 = −9
gdy x = −2
2 * (−2) − 3 = −4 − 3 = −7
gdy x = −1
2 * (−1) − 3 = −5
gdy x = 0
2 * 0 − 3 = −3
gdy x = 1
2 * 1 −3 = −1
gdy x = 2
2 * 2 − 3 = 1
gdy x = 3
2 * 3 − 3 = 3
itp
16 sie 10:49
krystek: Możesz wstawiać zawsze dowolne liczby. Wystarczy wyznaczyć dwa punkty ,ponieważ przez dwa
przechodzi jedna i tylko jedna prosta.
16 sie 10:51
K.: dziękuję

16 sie 11:09
K.:
16 sie 11:10