-
Ja: Z jakiej wysokości równi pochyłej trzeba puścić kulkę marmurową, żeby wleciała na pętlę
podstawioną za tą równią, o promieniu R, tak, aby dotarła do max punktu wysokości pentli=2R i
dopiero wtedy opadła na ziemię? Kulka o masie m i promieniu r.
15 sie 19:48
Trivial:

Z zasady zachowania energii mamy:
K
A + U
A = K
B + U
B
Jako, że kulka się toczy, to pojawia się też energia kinetyczna ruchu obrotowego. Jest za mało
danych aby rozwiązać to zadanie z ruchem obrotowym, więc go pominiemy. Zauważmy również, że
K
A = 0. A więc:
Aby kulka zaczęła spadać dokładnie w punkcie B, jej przyspieszenie dośrodkowe w tym punkcie
musi być dokładnie równe przyspieszeniu ziemskiemu g, czyli:
a
c = g
| | vB2 | |
Wiemy również, że ac = |
| , skąd wyliczamy szybko, że vB2 = acR = gR. Zatem: |
| | R | |
15 sie 21:32
Ja: Dzięki Trivial! Mogę liczyć na Twoją pomoc w razie innych wątpliwości? ^^ Przygotowuje się do
egzaminu z fizyki i mogę mieć zatem więcej pytań...
Jeszcze raz dzięki, jestem wdzięczny : )
Pozdro
16 sie 02:03
Trivial: Jeśli będę wiedział to pomogę.
16 sie 09:42