równanie okręgu
Marcelina.: wyznacz równanie okręgu o środku S i promieniu r. narysuj ten okrąg. wyznacz jego punkty
przecięcia z osiami układu współrzędnych.
a) S(2,3) r=5
b) S(−1,2) r=4
15 sie 19:28
req: zacznijmy od tego jak wygląda wzór ogólny na okrąg
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
a i b to są współrzędne środka okręgu , natomiast "r" to jest promień , teraz tylko podstawić
Twoje dane.,....
15 sie 19:35
krystek: Z osią OX to y=0 a z osia oY to x =0 obliczasz odpowiednio x i y i masz współrzędne punktów
przecięcia z osiami.
15 sie 19:53
Marcelina.: ok dzięki
15 sie 20:35