promień okręgu
basia: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach długości 9,12,15
15 sie 18:45
Faks:
A zauważyłaś basiu, że ten trójkąt jest prostokątny?
15 sie 19:16
req: a w trójkącie prostokątnym promień to połowa jakiego boku?....
15 sie 19:36
Eta:
Δ−ąt prostokątny
a=9, b=12, c=15 bo c
2=a
2+b
2
| | c | |
r −−−− dł promienia okręgu wpisanego R −−−−− dł. promienia okręgu opisanego, R= |
| |
| | 2 | |
r=..........
15 sie 21:28
Gustlik: Można jeszcze tak:
P − pole trójkata
p − połowa jego obwodu.
Pole łatwo obliczysz, bo jest to trójkąt prostokątny, jedną przyprostokatną przyjmij za
podstawę, a drugą za wysokość. Obwód to tez prosta sprawa, bo masz dane boki.
Ten wzór na promień okręgu wpisanego jest prawdziwy dla DOWOLNEGO TRÓJKATA I DLA DOWOLNEGO
WIELOKĄTA, w który można wpisać okrąg.
15 sie 23:36