wykaż, że
całek:

Mógłby ktoś mi pomóc przy zadaniu:
http://www.matematyka.pl/250238.htm
1. Ten punkt zrobiłbym tak:
Na rysunku, który zrobiłem zaznaczyłem dane kąty.
Kąt najpierw w trójkącie AOC. Są to promienie więc trójkąt jest równoramienny,
dlatego δ wynosi 180
o − 2α
Odnośnie kąta ACP to tam jest 90
o − α (90
o dlatego, że styczna)
Już mam udowodnione, że ∡AOC = 2*∡ACP (180
o − 2α = 2 * (90
o − α))
Odnośnie udowodnienia, że ∡PBC = ∡PCA to jest to kąt środkowy, czyli dwa razy większy od kąta
| | 180o − 2α | |
wpisanego ∡PBC więc: |
| = 90o − α. Czyli prawdziwe jest ∡PBC = ∡PCA. |
| | 2 | |
Na razie dobrze?
15 sie 17:48
Vax: Tak.
15 sie 17:59
całek: To fajnie, ale drugiego nie wiem jak zrobić − jak się za nie wziąć. Mógłbyś dać jakąś
wskazówkę?
15 sie 18:01
Vax: To wynika już bezpośrednio z 1, popatrz na kąty tych trójkątów i zobacz które masz równe, żeby
2 trójkąty były podobne, wystarczy, że będą miały 2 kąty równe (z tego bezpośrednio wynika, że
3 też jest równy
15 sie 18:03
całek: No to chyba są podobne (k,k,k) bo:
1. ∡PCA = ∡PBA bo mają takie same kąty mianowicie: 90
o − α
A drugiego to nie wiem bo trzecie to będzie:
3. Skoro dwa kąty są takie same, to trzeci jest identyczny w drugim trójkącie
15 sie 18:10
Vax: Wystarczy zauważyć, że kąt CPB jest kątem wspólnym obu trójkątów
15 sie 18:12
całek:

To zostało tylko 3.
| | a | | b | |
Wiem, że trzeba ułożyć równanie |
| = k oraz |
| = k ale coś nie chce mi wyjść. |
| | a' | | b' | |
Dołączam rysunek.
W trójkącie PCA, kąt γ oznacza 90
o − α.
β − To jest ten wspólny kąt o którym pisałeś

W trójkącie PBC
β − To ten wspólny kąt o którym pisałeś
δ − to ten kąt 90
o − α
No i z proporcji i tak nie wychodzi

Mógłbyś jakoś pomóc?
15 sie 18:29
Vax: To może pokaże lewą stronę:
Lewa strona to stosunek odpowiednich boków w trójkącie CPA, teraz zamień "..." na stosunek
odpowiednich boków w trójkącie PCB − patrz na kąty przy jakich leżą PC i PA
15 sie 18:35
całek: Dobrze wyszło już
|PC|
2 = |PB| * |PA|
Tak o

? Taka proporcja na podstawie tego rysunku

?
15 sie 18:36
Vax: Dobrze
15 sie 18:38
15 sie 18:40
Vax: To wynika bezpośrednio z definicji potęgi punktu, jeżeli mamy okrąg o środku O i jakiś punkt S
to zachodzi |SO|2 − r2 ≥ −r2, prawa strona to właśnie Pot(S,O) kiedy S leży na O, w
pozostałych przypadkach potęga punktu S to lewa strona.
15 sie 18:46
całek: A co to jest potęga punktu? I to co napisałeś to koniec udowodnienia?
15 sie 18:53
Vax: Tutaj masz wszystko opisane:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99ga_punktu
I po prostu, potęgą punktu S wobec okręgu o środku O jest |SO|
2 − r
2, a ponieważ |SO|
2
będzie zawsze nieujemne, to dane wyrażenie przyjmie najmniejszą wartość, gdy |OS|
2 = 0 a to
zajdzie gdy S będzie leżało na O, cnd.
15 sie 18:55