Wykresy 2 funckji - proszę o pomoc
mgr. pasek: Witam! Mam problem z narysowaniem 2 wykresów funkcji:
1. f(x)= log|x−1|(x3−x2+3x−3)
2. f(x)= | log13|x+2| |
15 sie 17:27
Trivial:
1. f(x) = log|x−1|(x3−x2+3x−3)
x3−x2+3x−3 = x2(x−1) + 3(x−1) = (x−1)(x2+3)
Dziedzina.
(a) Jako, że x2+3 > 0 dla każdego x∊R, wystarczy, że x−1>0 → x>1.
(b) W podstawie mamy dodatkowo |x−1|. Z (a), wiemy, że x−1>0, więc możemy opuścić moduł.
Dodatkowo podstawa nie może być jedynką, czyli x−1≠1 → x≠2.
A więc: Df = (1, 2)∪(2, +∞).
Przepiszemy teraz funkcję f(x) w prostszej formie:
f(x) = logx−1[(x−1)(x2+3)] = logx−1(x−1) + logx−1(x2+3) = 1 + logx−1(x2+3).
Trzeba teraz wyliczyć kilka punktów i narysować. (Uwaga: dziedzina!)
2. f(x) = | log1/3|x+2| |
(1) Weźmy φ1(x) = log1/3x.
(2) Odbijamy prawą część wykresu φ1 względem osi Oy, otrzymując φ2(x) = log1/3|x|.
(3) Odbijamy wszystko to, co jest w wykresie φ2 poniżej osi Ox, otrzymując
φ3(x) = | log1/3|x| |.
(4) Przesuwamy wykres funkcji φ3 o wektor (−2, 0) otrzymując φ4(x) = | log1/3|x+2| |.
Wykres, który otrzymaliśmy jest wykresem funkcji f(x).
15 sie 18:41
mgr. pasek: Dzięki wielkie. Kurcze ja tak samo zrobiłem wyznaczając dziedziny obu i rozkładając ale byłem
pewien, że źle rozumuję i to robię. Dzięki, że mnie uświadomiłeś, że idę dobrą drogą
15 sie 20:28