Wyznacz takie wartości parametrów a i b aby liczby r1 i r2 były pierwiastkiemW(x
glowek12345: 1.W(x)=x'3' ax'2' bx−9 r1=−1 ,r2=3 2.(W(x)=ax'3'−x'2'−12x b r1=−2.r2=1/3 LEGENDA: 'x' −oznacza
potęgowanie
15 sie 17:17
Trivial:
A może tak bez legend?
15 sie 17:29
glowek12345: 
tak chciałem tylko pomóc pomagającemu

,sam niestety nie umiem tego zrobić a bardzo
potrzebuje na jutro rano
15 sie 17:30
15 sie 17:34
glowek12345: tam widzę,że z pośpiechu źle napisałem przykłady:
1.W(x)=x'3'+ ax'2' +bx−9 r1=−1 ,r2=3 2.(W(x)=ax'3'−x'2'−12x +b r1=−2.r2=1/3
15 sie 17:34
Eta: W czym problem?
1/ W(−1)=0 i W(3)=0 ..........rozwiąż ten układ równań
2/ podobnie..........
15 sie 17:37
glowek12345: W(x)=x3 + ax2 +bx −9 r1=−1 r2=3
W(x)= ax3−x2−12x+b r1=−2 r2= 1/3
15 sie 17:37
glowek12345: mogłabyś przesłać jak to wyliczyłaś?
15 sie 17:38
Trivial:
Jeżeli liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to spełnia równanie W(r) = 0.
I tyle.
15 sie 17:47
glowek12345: mhm ,no dobra ,dziękuję za poświęcony mi czas
15 sie 17:48
glowek12345: kurde jednak nie kumam ,jestem bardzo słaby z przedmiotów ścisłych ,mógłby ktoś napisać mi
rozwiązanie od dechy do dechy?Jedyny dział ,który całkowicie rozumiem to funkcje.

Z góry dziękuję .
15 sie 17:54
Trivial:
1. W(x) = x
3 + ax
2 + bx − 9.
Skoro r
1=−1 i r
2=3 są pierwiastkami wielomianu W, to spełniają równanie W(x) = 0. A więc:
W(−1) = 0, czyli:
(−1)
3 + a*(−1)
2 + b*(−1) − 9 = 0
−1 + a − b − 9 = 0
(1) a − b = 10.
Ale również W(3) = 0, czyli:
3
3 + a*3
2 + b*3 − 9 = 0
27 + 9a + 3b − 9 = 0
9a + 3b = −18 /:3
(2) 3a + b = −6.
Musimy teraz rozwiązać układ równań (1) i (2), a zatem:
| | ⎧ | a − b = 10 → b = a−10 | |
| | ⎩ | 3a + b = −6 | .
|
Dodajemy nasze równania:
4a = 4 → a = 1
b = 1 − 10 = −9.
| | ⎧ | a = 1 | |
| Odpowiedź: | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | b = −9 | |
15 sie 18:50
Trivial:
Przykład drugi trzeba rozwiązać analogicznie.
15 sie 18:50