Zadanie następne
Najmniejszą liczbą całkowitą należącą do zbioru rozwiązań nierówności
38 + x6 < 5x12 jest :
a) 1
b) 2
c) −1
d) −2
To zadanie jest rozwiązane tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2967.html
i nie rozumiem dlaczego jak jest 9 < 10x − 4
zmieniamy znak na > czyli 6x > 9
kiedy wiadomo że trzeba zmienić znak
i 2 pytanie do tego zadania, o co chodzi że najmniejszą liczbą jest liczba 2
skąd ona się
wzieła
| 3 | x | 5x | |||
+ | < | / * 24 | |||
| 8 | 6 | 12 |
| 3 * 24 | 24x | 5x * 24 | |||
+ | < | ||||
| 8 | 6 | 12 |
| 3 * 3 * 8 | 6 * 4x | 5x * 12 * 2 | |||
+ | < | ||||
| 8 | 6 | 12 |
| 9 | |
< x | |
| 6 |
| 3 | |
< x | |
| 2 |
| 9 | ||
x > | ||
| 6 |
| 3 | ||
x > | ||
| 2 |
| 3 | ||
Z przedziału x∊( | , + ∞) wybierasz liczbę która spełnia warunki zadania: | |
| 2 |
)
W takim przypadku jak podałam, czyli jak mam ten wzór skróconego mnożenia
(x2 − 4)
będą czy rozwiązania bo wychodzi x−2 i x+2
A w takim równaniu
x3 − 7x2 +2x −14=0
x2 (x−7) + 2(x−7)=0
x2 +2 =0 |−2 i x−7=0 +7
x= −2 x=7
jest tylko jedna liczba która spełnia to równanie, dlaczego?
Więc nie możesz tego rozbić czyli tylko jedno rozwiązanie jest

Pytanie 4
https://matematykaszkolna.pl/strona/2992.html
skąd wzieło sie na rysunku prosta v=ax+b
skąd wiadomo jak ją narysować
Ten pierwszy też