funkcja liniowa
kleopatra999: dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest prostopadła do prostej x+4y−9=0
a) 16mx+(m2+4)y+13=0
15 sie 14:03
Kejt:
najpierw trzeba je doprowadzić do postaci ogólnej: y = ax + b
x + 4y − 9 = 0
4y = 9 − x
Ty zajmij się tą drugą..
15 sie 14:32
krystek: To jest postać kierunkowa prostej y=ax +b gdzie a jest współczynnikiem kierunkowym
15 sie 19:56
Faks:
prosta k1: A1x + B1y + C1 = 0
prosta k2: A2x + B2y + C2 = 0
k1 || k2 ⇔ A1B2 − A2B1 = 0
k1 ⊥ k2 ⇔ A1A2 + B1B2 = 0
15 sie 20:33
Kejt: fakt..zawsze mi się to myli...
15 sie 20:55
Gustlik: Faks, masz rację, tylko po co pamiętać dodatkowo dwa wzory, które są podobne do siebie i się
mylą? Szczerze mówiąc − nawet nauczyciele tych wzorów mogą nie pamiętać i muszą zaglądać do
tablic chcąc ich uzyć. Lepiej przekształcić oba równania na kierunkowe − na funkcję liniową i
korzystać z warunków na współczynniki kierunkowe.
x+4y−9=0
4y=−x+9 /:4
16mx+(m
2+4)y+13=0
(m
2+4)y=−16mx−13 /:(m
2+4)
Warunek prostopadłości:
16m=4m
2+16
0=4m
2−16m+16
4m
2−16m+16=0 /:4
m
2−4m+4=0
(m−2)
2=0
m=2
Odp. m=2.
15 sie 23:20
rrqwrwr: 16m+4m2+16=0
20 sty 19:39
Izabela: Gustlik zgubiłeś minusa, powinno wyjść −2
2 sty 18:10