; ( ?
Kalaa : wykaż ,że ciąg (An) jest rosnący ,a ciąg ( Bn ) malejący
An=4n−5 Bn=−34 n−13
15 sie 12:23
Kejt:
an = 4n − 5
an+1 = 4(n+1) − 5
an+1 = 4n + 4 − 5
an+1 = 4n − 1
an < an+1
więc ciąg jest rosnący..
tak chyba wystarczy?
15 sie 12:26
oax: a
n+1=4(n+1) − 5 = 4n − 1
a
n+1 − a
n = 4n − 1 − 4n + 5 = 4 −> Ciąg rosnący.
Spróbuj w taki sam sposób wykonać B
n
.
15 sie 12:28
Kalaa : i z tym drugim tak samo trzeba tak ?
15 sie 12:29
oax: Czy zrobisz sposobem Kejt czy moim to będzie ok.
15 sie 12:30
Kalaa : dzięki bardzo ; )
15 sie 12:31
Daga: czyli te Bn to będzie tak ? :
Bn+1=−34*(n+1)−13
Bn+1=n−13
?
15 sie 12:41
Kejt:
| | 3 | | 3 | | 1 | |
bn+1 = − |
| n − |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
15 sie 12:45
Jack:
uwaga na −3/4 − 1/3
15 sie 12:51
Kejt: dzięki..takie są skutki nienoszenia okularów..
| | 3 | | 1 | | 9 | | 4 | | 13 | | 1 | |
− |
| − |
| = − |
| − |
| = − |
| = − 1 |
| |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
15 sie 12:55
Jack:
ja myślę że najlepiej to zostawić w postaci −3/4 −1/3 bo trzeba i tak odjąć bn, wówczas skrócą
się te 1/3.
15 sie 12:56
Kejt: no jeśli to kończyć sposobem oax...
15 sie 12:58
Jack:
tak, rzeczywiście.
15 sie 13:02