Dany jest ciąg
xxi: dany jest ciag zbadaj dla jakich wyrazow przyjmuje on wartosci dodatnie. an = n2 − 9 zakladam,
ze dodatnie bo przy n2 to tak jakby stala jedynka. rozkladam sobie i mam (n+3)(n−3) i jest
super swietnie to na osi zaznaczam − 3 i 3, to wiem, ale w inntm przypadku kiedy n mam w innym
miejscu to nie wiem co zrobic, spojrz wiec prosze: an =25 − n2 zakladam, ze jest malejacy i
ramiona w dol. rozkladam i mam (5+n)(5−n) i teraz jak to mam zaznaczyc? przeciez sa dodatnie
piątki. Czy mam to podwracac miejscami na (n+5) i −(n−5)?
15 sie 12:16
Kejt:
robisz tak samo jak w poprzednim..:
n+3=0 v n−3 = 0
n=−3 v n = 3
5 + n = 0 v 5 − n = 0
n = −5 v n = 5
15 sie 12:20